Kolčago dominirao na prvoj rundi turing prvenstva Italije

Roberto Colciago (AGS,Honda Civic TCR 2015-TCR #5)

Roberto Kolčago je za volanom JAS-ove “honde sivik TCR” osvojio obe trke inauguralne runde preuređenog Italijanskog turing šampionata (CIT), otvorenog na autodromu Adrija.

Italijani su napustili endurans i vratili se sprint formi trkanja (25 minuta + 1 krug). Najjača i udarna klasa nacionalne serije sada je TCR i u toj kategoriji pojavilo se deset automobila: jedna “honda”, osam “seat leona” i jedan “sitroen C3 maksi”.

Partenza gara 1

U trci 1 Kolčago je trijumfovao s 1,660 sekundi prednosti, vodeći od gašenja semafora do karirane zastave. U trci 2 je ponovio takvo izdanje i na cilju je prednjačio 0,580 sekundi. Superiskusni vozač iz Toskane bio je najbrži na oba treninga, osvojio je obe pol pozicije i tokom vikenda je zabeležio dva najbrža kruga.

U obe trke njegov prvi pratilac bio je Alberto Viberti u “seat leon rejseru” sa sekvencijalim menjačem, dok su treća mesta upisali Džonatan Đakon u prvoj, a Marko Kostamanja u drugoj vožnji, obojica u “seatima” kup specifikacije.

TCS predstavlja drugu klasu preuređenog Italijanskog šampionata na krugu i u njemu nastupaju automobili bliski serijskim, svi turboprehranjivani, a rangirani po zapremini motora.

Takvih je na Adriji bilo sedam: dva u klasi do 2 litra (“seat kupra” i “honda sivik”), samo jedan u klasi do 1,6 (“pežo 308 MI 16) i četiri u klasi do 1,4 litra (dve “alfe MiTo”, dva “abarta 595”).

Karl Gustav Nerman (Jas Motorsport,Honda Civic-TCS2.0 #115)

Dve TCS pobede tokom vikenda na Adriji zabeležio je 17-godišnji Šveđanin Hugo Nerman, vozač dvolitarskog “sivika” JAS motorsporta.

Među pilotima Italijanskog turing prvenstva, osim Kolčaga, bivšeg F3 i višestrukog nacionalnog turing šampiona, zasad nema nijednog ko je postigao nešto više na međunarodnoj sceni. Ipak, serija je tehnički neuporedivo relevatnija od svog Turizmo endurans (CITE) prethodnika, poseduje atraktivan kalendar i mogla bi da predstavlja zanimljiv izbor svima koji se nalaze u bližoj okolini i raspolažu adekvatnim automobilima.

Druga CIT runda biće održana 12. juna u Mizanu, a na kalendaru su još i autodromi Mađone, Muđelo, Valelunga i Monca.