Tompson: Učinio sam što je bilo do mene, druge ne mogu da kontrolišem

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI.

U svom tek drugom nastupu za volanom “ševrolet kruza” Minih motorsporta, Džejms Tompson izvezao je deseto vreme na kvalifikacijama u Marakešu i osigurao pol poziciju na uvodnoj trci četvrte ovosezonske WTCC runde.

Ako je dvostruki BTCC šampion i dopustio sebi da gaji nade o vrhunskom plasmanu, s obzirom na stepen (ne)pripremljenosti i (ne)iskustva s tehnikom koja mu je data na raspolaganje, sve su one razvejane već posle tri krivine, kada ga je na kočenju torpedovao Igo Valente.

Tompsonu je ostalo da tužno prokomentariše: “Više mi je bilo žao momaka iz tima nego mene samog. Toliko su se trudili da mi pripreme dobar auto, a onda smo izbačeni u prvom krugu. Šteta, ali takve stvari se ponekad dešavaju, pogotovu na uličnim pistama.”

Start Race 1 during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Morocco at Marrakech, from May 6 to 8  2016 - Photo Francois Flamand / DPPI

Vozač “ševroleta” tešio se činjenicom da je sve što je zavisilo od njega izveo kako treba: “Ja sam učinio najbolje što sam mogao: održao sam se u vođstvu sa pol pozicije i kada sam udaren, bio sam prvi. Samo sam toliko i mogao da učinim. Podrazumeva se da ne mogu da kontrolišem druge vozače, pa u ovoj situaciji gledam ono pozitivno i nastavljam da se osmehujem.”

Valente je spremno priznao grešku i rekao da ga je iznenadilo što je Tompson kočio “superrano”. Englez je na to uzvratio: “Ja sam bio na čelu i vodio sam trku i mogao sam da kočim kad god sam želeo. To je bio prvi krug, a kad ste na samom početku trke ne vozite punom brzinom.”

“Nije u tome poenta. Verujem da je u pitanju nedostatak samodiscipline jer Valente nije razmišljao o tome da ima 21 krug da me pritisne, ili da pokuša da me obiđe. Ne želim s njim da se raspravljam, to ništa ne bi promenilo, ali poštujem to što je priznao da je pogrešio.”

15 THOMPSON James (gbr) Chevrolet Cruze RML team All Inkl.com Munnich Motorsport action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Morocco at Marrakech, from May 6 to 8  2016 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI.

U glavnoj trci Tompson je vozio borbeno i vrlo iskusno i po komplikovanoj i vlažnoj pisti prošao je kroz cilj kao ukupno deveti, a kao drugi rangirani privatnik, što je podrazumevalo i izlazak na podijum u WTCC trofej kategoriji.

Tomo je u Marakešu osvojio 2 boda u generalnom, što su mu prvi poeni u Svetskom turing šampionatu od marokanske WTCC runde 2015, kada je još bio fabrički vozač Lade.

Minihov “ševi RML kruz” na Nirburgringu će preuzeti Zabine Šmic, a o sledećem, potencijalno trećem gostovanju Džejmsa Tompsona u kokpitu nemačke ekipe zasad nema nikakvih informacija.