Koronel: Kad ja pobedim, to je kao kada Lester osvoji Premijer ligu

Tom Koronel je WTCC sezonu 2016. otvorio sjajnim kvalifikacionim izdanjima u Francuskoj i Mađarskoj, a prava nagrada za prikazanu brzinu i uložene napore konačno je stigla u Marakešu, gde je vozač “ševi kruza” na uvodnoj trci zabeležio svoju prvu ovogodišnju, a ukupno petu pobedu u Svetskom turing šampionatu.

Trkač iz Nardena u apsolutnom poretku nije slavio od Suzuke 2013, a njegov tim ROAL motorsport poslednji trijumf je zabeležio 2014.

“Niko od as nije ovo očekivao i to je ogroman moralni podstrek za ostatak sezone”, počeo je 44-godišnji trkač svoju rekapitulaciju vikenda u Maroku.

431045“Znao sam da na uličnim stazama imam šansi, one mi odgovaraju. Treninzi su prošli prilično dobro – uvek sam bio između četvrtog i osmog mesta, što je manje-više i bio cilj. Bilo je prilično čudno to što sam drugi trening završio kao najbrži, a vozio sam na gumama na kojima sam se kvalifikovao u Mađarskoj.”

“Auto se ponašao dobro, prianjanje je bilo izvanredno i očekivanja su shodno tome bila visoka. Ipak, nisam uspeo da zabeležim naročito vreme na štoperici. Kvalifikovao sam se sedmi, pa i nisam bio presrećan. Mučilo me je preupravljanje i osećaj na kočnicama nije uvek bio savršen, zato sam bio malo oprezniji, jer ne smete grešiti kada su zidovi duž cele staze.”

Ne baš sjajan kvalifikacioni rezultat ipak je značio četvrto startno mesto u prvoj trci vikenda.

“Moj start u uvodnoj trci bio je dobar, odmah sam osvojio dva mesta. Zatim sam video Valentea kako jako udara Tompsona i rekao sam: ‘bravo dečko, hvala ti’. Dva kruga kasnije, ekipa mi je saopštila da će Valente biti kažnjen, ali ja sam to, naravno, odmah shvatio. Kad je nestao u boksu, našao sam se u vođstvu. Malo su me brinule gume i kočnice – one su bile problem – ali sam ja bio vodeći i mogao sam da ih rashladim.”

931570S dvostrukim WTCC šampionom Lopesom za leđima, Tom se do karirane zastave trudio da ne popusti pod pritiskom.

“Pečito se poigrao sa mnom. Znao sam da će probati da me napadne, učinio je to u i sredini na kraju trke. Marakeš je dosta naporan za kočnice i mislim da je i on imao poteškoća jer sam mu odmicao, a on se vraćao. Kočio je kasnije, kuckao me je po zadnjem delu automobila, ali nijednom nije preterao, nije želeo da rizikuje kaznu. Ja znam da on igra za titulu i da je fer vozač i tu nije bilo problema. On je šampion, i trebalo je da me napadne.”

“Naravno, ja se trkam 28 godina i sve je bilo pod kontrolom. Ja sam imao tu prednost što se ovde teško pretiče i znao sam da je trka moja dokle god ne grešim. I ne mislim da sam napravio ijednu grešku.”

“Tako sam i uspeo da ostanem u vođstvu i da pobedim, to je fantastičan rezultat, sjajan za celu ekipu. To je donekle izgleda kao kad Lester siti osvoji Premijer ligu. Izvanredan uspeh za naš mali tim koji je u igri sa fabričkim ekipama. I trka je bila lepa i uzbudljiva, rezultat je fantastičan. Kad smo već kod rezultata, meni cele ove sezone ide prilično dobro.”

Glavna trka bila je sasvim druga priča. Sa “ševroletom” podešenim za suvu stazu, Koronel nije imao šansi na kišom oblivenom asfaltu, pa je sa šestog startnog mesta samo tonuo u plasmanu, da bi mu kao konačan plasman bila upisana 11. pozicija.

657071“Druga trka je, međutim, bila drama. Auto smo podesili za suvo i to uopšte ne funkcioniše kada je pista tako vlažna. Zadnji kraj je bio brži od prednjeg i samo je otkizavao iako sam imao gume za kišu. Učinio sam koliko sam mogao da se borim za pozicije, ali sam nekoliko puta morao da popustim. Nisam želeo da se slupam, jer je sledeća trka na Nirburgringu za tri nedelje, a ja želim i tamo da se trkam! Zato sam se trudio da ograničim štetu, osvojio sam (privatničke) poene i sada jedva čekam nastavak sezone.”

Posle dve sušne godine kada je u pitanju pobeđivanje, Tom se vratio na najviši stepenik podijuma i iskustvo bi želeo da u 2016. ponovi bar još jednom.

“Ja u Svetskom prvenstvu nastupam da bih se izborio za svoj trenutak slave, ovo je taj trenutak i ako uspem da ulovim još jedan u ovoj sezoni, to mi je cilj. Rezultat je dobar za moj bodovni saldo, ali i za moje sponzore, oni su zaslužni što sam uopšte ovde. Ovu pobedu niko ne može da mi oduzme, pokušaću još jednom i onda ću cele sezone biti srećan.”

“Mislim da ovakvo nešto uvek mogu da ponovim na uličnim stazama kao što je Vila Real. Prošle godine sam lišen prilike da se pozicioniram bolje na startu i umešam u bitku (u kvalifikacijama ga usporio Ma Ćinghua). Ali, sada tamo imam šanse. Teško se pretiče i treba vam dobar kvalifikacioni rezultat. Staza je vrlo džombasta i teška, pomalo nalik na Nirburgring i Makau.”

494615Koronel je na tabeli deveti apsolutno, a treći u WTCC trofej plasmanu. Sledeća runda šampionata vozi se na Severnoj petlji Nirburgringa, mestu koje Holanđanin poznaje i voli. On će u Nemačku otputovati obodren rezultatom iz Maroka.

“Ova pobeda je važna jer daje samopouzdanje i za staze koje dolaze. Na Nordšlajfeu sam vozio pre nekoliko nedelja, voziću i idućeg vikenda na VLN trci, kao i na 24-časovnoj trci. Stazu znam, ali potreban vam je i auto. Moj auto je tamo brz, samo ne mislim da je brz koliko i WTCC konkurenti. Sve zavisi i od toga kako se u tom trenutku osećate. A ja se sada osećaj veoma moćno i trebalo bi da sam u dobroj formi za Nordšlajfe. To je jedna od najboljih staza, tamo uvek idem s osmehom i odande se vraćam nasmejan. Čak i moja žena Paulin to primećuje!”