Koronel: Pazite na Šmicovu, brza je na Nirburgringu!

Vest o debitantskom WTCC nastupu Zabine Šmic na stazi Nirburgring-Nordšlajfe prvi je od vozača Svetskog turing šampionata prokomentarisao veteran serije, žovijalni Holanđanin Tom Koronel.

Zabine Šmic će se WTCC karavanu pridružiti kao takmičar Minih motorsporta, za volanom „ševi RML kruza“. Brza 45-godišnja Nemica savršeno poznaje Nordšlajfe i stoga ima šanse da se istakne u društvu koje će, prema sadašnjoj računici, činiti devetnaestorica muškaraca.

I sam dobar poznavalac „zelenog pakla“, trkač ROAL motorsporta veruje da „kraljica Ringa“ može da impresionira na svom terenu, da je apsolutno sposobna da izazove i iznenadi mušku konkurenciju i da može biti jedan od protagonista nemačkog takmičarskog vikenda.

vw-20121201-7699 vw-20121201-7719„Ona se praktično trka u sopstvenom dvorištu“, analizira Koronel. „Odrasla je tamo, vozi Nordšlajfe cele godine i stopostotno poznaje stazu. Ja znam nekih 80%, Rob Haf je poznaje 70%, a svi ostali vozači su na 65%. Ona o pisti zna sve i ne zaboravite da je tamo vozila automobile mnogo snažnije od ovih u WTCC-u. A test od 28. aprila koristiće joj da upozna „ševrolet“ i stekne samopouzdanje.“

Na stazi Nordšlajfe će 16. maja biti vožene dve trke, svaka od po tri kruga, što je distanca od otprilike 75 kilometara.

Koronel s osmehom odbacuje ideju da će Šmicova među muškarcima imati ikakav „trkački popust“ na pisti, ali ne isključuje mogućnost da će se kolege prema njoj ophoditi drugačije pošto karirana zastava padne i prođe ih takmičarski zanos: „Kad su automobili i devojke u blizini, muškarcima krene da zvoni u glavi. Ko je ona, na stazi ne čini nikakvu razliku, tamo smo svi suparnici, ali će možda dobiti više pažnje posle trke, u padoku ili u baru…“