Šangaj doneo sreću Vestkoust rejsingu

Međunarodni autodrom Šangaj pokazao se kao plodno tle za „honde“ Veskoust rejsinga i ekipi i njenim vozačima u TCR seriji doneo je mnogo zadovoljstva, pregršt pehara i poena. Piloti švedskog tima su pozicije 1-2-3 na kvalifikacijama pretvorili u trostruku pobedu u trci 1, dok je u nedelju Đani Morbideli stigao do trećeg mesta, a Kevin Glison do bodova.

Istina, delovalo je da se može još bolje. I nedeljno slavlje bilo je nadohvat ruke, a izgledalo je da će lovorike ponovo pobrati Morbideli, koji je nadahnutom vožnjom za samo šest krugova stigao sa pozicije 10. do čela kolone.

Onda je intervenisala sudbina: kratak prekid rada motora „prikočio“ je Italijana i koštao ga je tri dotle marljivo izgrađene i u borbi stečene pozicije. Pošto je auto oživeo, bivši trkač Formule 1 bacio u novu poteru. Osiguravši treće mesto, Đani je u poslednjem krugu napao i drugoplasiranog Kominija, ali je Švajcarac u ovom duelu ipak imao jače adute.

morbidelli Gianni Morbidelli (ITA), Honda Civic TCR, West Coast RacingGlison je i u nedeljnoj trci startovao loše, pa se povratničkom vožnjom dočepao šeste pozicije, dok je Minih sopstvenom greškom u prvom krugu pao na začelje plasmana. U pokušaju da se probije, Nemac je imao bliski susret sa Afanasjevom i Totom, kasnije sankcionisan vremenskom kaznom od 30 sekundi, koja ga je spustila na konačno 14. mesto u poretku trke.

„Posle manjeg tehničkog problema, prestigao sam Kominija, ali sam video da je rešen da uzvrati i odlučio sam da je bolje da ne budem previše agresivan u odbrani i da sačuvam poene. Odluka je bila ispravna, jer vodim u šampionatu i time sam jako zadovoljan“, opisao je Morbideli završnicu trke 2.

Kevin Glison je u subotu stigao do svog prvog pehara u TCR seriji, dok je u nedelju na inverznom startu pošao sa osmog mesta. Novo problematično otvaranje trke bacilo ga je na 12. mesto, pa s tog aspekta konačna šesta pozicija izgleda sasvim zadovoljavajuće.

„Sve u svemu, solidan vikend, ne samo za mene, već za Veskoust rejsing kao tim“, rekao je Glison. „Prve tri pozicije u kvalifikacijama i u trci 1, bio je sjajan je osećaj kada smo sva trojica izašli na podijum.“

7676317562d2ae815f21dc4173c24f24 Kevin Gleason (USA), Honda Civic TCR, West Coast RacingTakmičar iz Pensilvanije priznao je da u trkama nije dovoljno agresivan, a posebno je samokritičan bio u oceni svojih startova: „U obema trkama vodio sam vrlo intenzivne borbe, za šta sam delom i sam odogovoran, jer sam oba puta loše startovao i na tome stvarno moram da poradim. Ovog vikenda osvojili smo puno poena i pružili sjajnu predstavu gledaocima TCR serije, koja svakako ima sjajnu budućnost.“

Tim menadžer Vestkoust rejsinga Džejms Rodžers bio je izuzetno zadovoljan napretkom koji je ekipa postigla u podešavanju „sivika“ tokom celog trkačkog vikenda: „Odličan timski rad, veliki trud da na stazu izvezemo brze automobile, a vozači su obavili sjajan posao s onim što smo im stavili na raspolaganje. Trostruka pobeda u subotu, još jedno mesto na pobedničkom postolju u nedelju – to su sjajni rezultati za nas.“

U poretku ekipa, Vestkoust rejsing ima 126 poena i zauzima drugu poziciju na tabeli, nalazeći se 8 bodova iza tima Target, a 20 ispred Kraft-Bambua. Iduća runda TCR Internacionalne serije vozi se na stazi Rikardo Tormo u Valensiji od 1. do 3. maja.