Koronel: Volim ulične staze, kazne za greške su ogromne, ali je zadovoljstvo zbog dobrog rezultata veće

Photo Francois Flamand / DPPI

Vozači Svetskog kupa turing automobila vraćaju se na ulice 4,8 kilometara dugačke staze Vila Real, gde se vozi poslednja runda pred letnju pauzu, a zajedno sa njima koncept džoker kruga prelazi iz WTCC-a u WTCR.

Benžamin Lesen je jedna od zvezda sezone. Osamnaestogodišnji šampion TCR Beneluks je u dosadašnjem takmičenju za tim Butsen Žinion rejsing tri puta završio trku u top 5.

Belgijski vozač će prvi put izaći na ulice Vila Reala: “Nakon Zandvorta, vraćamo se u za mene normalnu situaciju u 2018, što znači da ću se trkati na stazi na kojoj nikad pre nisam bio. Ali, mislim da smo pokazali da brzo učimo i da možemo da dođemo do dobrih rezultata na bilo kojoj stazi. Pored nove staze, tu je i novi koncept džoker kruga, biće potrebno nešto vremena da sve to savladamo, ali izazov je uvek dobra stvar i radujemo se tome.”

Vozač druge Butsen Žinion “honde”, Tom Koronel, pobedio je 2016. na ulicama Vila Reala, ali zbog incidenta na treningu prošle sezone nije nastupio na trkama.

Došavši do sedmog mesta i najboljeg rezultata u 2018. na svojoj domaćoj rundi, Holanđanin se nada još boljim rezultatima: “Volim ulične staze jer morate biti posvećeni kao i na običnim stazama, ali je kazna za greške ogromna, kao i zadovoljstvo kada ostvarite dobar rezultat, kao što je meni pošlo za rukom kada sam pobedio u Marakešu i Vila Realu tokom 2016. i nakon dobrih rezultata u Makauu. U Vila Realu sam doživljavao i odlične i tužne epiziode: pobedio sam pre dve godine, a kolaps točka odveo me u sudar na treningu 2017. Voleo bih da ovog za mene bude manje drame!”

Photo Thomas Fenetre / DPPI

Tijago Monteiro se izvinio svojim navijačima što neće biti jedan od aktera na stazi ovog vikenda: “Voleo bih da sam mogao da se takmičim na Vila Realu, stazi na kojoj sam 2016. ostvario svoju najemotivniju pobedu, ali nažalost, uprkos tome što sam mnogo napredovao u fizičkom oporavku u proteklim mesecima, još nisam na nivou potrebnom da bih se vratio u takmičenje.”

Po treći put do sada u 2018, vajldkard takmičar će ponovo biti za volanom “sivika tajp R”. U slučaju trke u Portugalu, šestu “hondu” će voziti Monteirov proteže, domaći trkač Žoze Rodrigeš, koji nastupa za Target kompetišn.

Rodrigeš je celosezonski vozač u TCR Italija. On se prošle sezone takmičio na Vila Realu u Evropskom kupu turing automobila i WTCR je debitant, kao i tim Target, osvajač četiri titule u seriji TCR Nemačka u protekle dve sezone.

Mladi Portugalac je uzbuđen što će ponovo moći da se trka pred strastvenom domaćom publikom: “Nikad se nisam trkao na ovako visokom nivou, tako da nisam siguran šta da očekujem, ali jedva čekam da izađem na stazu. Pozitivno je što stazu poznajem iz ETC kupa i što je auto u kojem nastupam isti onaj sa kojim se trkam u TCR Italija. Ovo mi daje prednost u odnosu na vozače kojima će staza biti nova i pokušaću da to iskoristim kako bih došao do što boljih rezultata.”