Kozlovski u Belgiji najbolje plasirani vozač Lade

Ruski vozač Mihail Kozlovski privukao je pažnju predvodeći Ladin takmičarski trio na 13. i 14. trci WTCC sezone na Spa-Frankoršampu.

Kozlovski je debitovao na stazi u Ardenima i svojim nastupom pokazao je da može da ostvari najbolji rezultat od svih vozača tima iz Toljatija, što je i izveo na obema trkama u Belgiji. Sve “grante” su u oba slučaja prošle kroz cilj, a trkač iz Peterburga je prvi put u takvoj situaciji nadmašio obojicu kolega, i Hafa i Tompsona. Iako mu 14. i 12. pozicija nisu donele bodove, Lada može biti zadovoljna onim što je Kozlovski prikazao, utoliko više što je već dugo posvećena njegovom vozačkom razvoju.

bigm_775_KOZLOVSKIY bigm_013_KOZLOVSKIY

S druge strane, Hafov vikend završen je manje prijatnim utiscima – Englez je u kvalifikacijama nadmašio timske kolege, a onda izgubio obe trke od brzo startujućeg Kozlovskog.

Hafov nastup je ipak doneo i jednu prekretnicu: prvi put se “granta” kvalifikovala bolje od “sitroena C-elize”, onog koji vozi Ma Ćinghua. Bivši svetski prvak se snažno borio da Kineza zadrži iza sebe u trci 1, sve dok, poguran, nije izgubio zadnji kraj automobila na krivini Radijon. Britanac je odleteo u šljunak i oštetio oslanjanje, pa je trku završio kao 16. dok je Tompson bio 17.

U trci 2 su se Kozlovski i Haf borili vrata uz vrata tokom celog prvog kruga. Kozlovski je dobio taj duel i, kao ukupno 12, predvodio je trio “lada” na kraju prvog kruga. Haf je pratio ruskog kolegu i ostao do kraja na 13. mestu, dok Tompson nije mogao dalje od pozicije 15. Jorkširac se mučio sa nedostatkom prianjanja, pa nije bio u mogućnosti da pokaže sav svoj potencijal, ali je auto ipak bezbedno dovezao do cilja obe trke u Belgiji.

bigm_317_LADA

“Zadovoljan sam vikendom, ovo je bio moj prvi nastup na Spa-Frankoršampu i veliko mi je zadovoljstvo što sam nadmašio timske kolege. Posebno sam uživao u trci 2, u kojoj sam iz duela sa Hafom izašao kao pobednik, i vodio dobru borbu sa Benanijem i Minihom,” srećan je bio Kozlovski.

“Bio je to veoma izazovan vikend za Ladu, a moje timske kolege i ja smo dali sve od sebe. Auto je imao sjajan balans, tim je postigao napredak u razvoju automobila, prema vremenima smo bili bliži ostalim TC1 automobilima nego što se očekivalo, posebno u trci 2, tu smo ostali blizu vodeće grupe. Nažalost, Ma Ćinghua je uleteo u zadnji kraj mog auta i polomio mi oslanjanje u trci 1. To mi baš nije pomoglo, ali moram da pohvalim mehaničare koji su “grantu” osposobili za trku 2 u kratkom vremenskom periodu,” objasnio je Haf svoju situaciju tokom trkačkog vikenda u Belgiji.

bigm_014_HUFF bigm_016_THOMPSON

“Teško mi je da pronađem nešto dobro u proteklom vikendu, 15. i 17. mesto nisu pozicije na kojima želim da budem. Kao dvostruki BTCC šampion dokazao sam se kao vozač sposoban za vrhunske plasmane i na takvim mestima želim za budem zajedno sa mojim Lada timom,” razočaran je bio Tompson.