Lada na krovu sveta!

Kakva vremena za Lada sport tim! Nepokolebljiva u trudu, entuzijazmu i ambiciji, ruska ekipa stigla je do prve pobede u Svetskom šampionatu turing automobila na stazi Goldenport park u Pekingu.

Lada sport proslavio je svoj prvi trijumf na međunarodnoj sceni. Postigao ga je bivši svetski šampion Rob Haf, koji je trku 2 u Kini vodio od starta do cilja, u za njega karakterističnom, dominantnom maniru.

bigm_551_START_2_HUFF

Od treninga i kvalifikacija je bilo jasno da “grantama”, koje imaju kratko međuosovinsko rastojanje, odgovara izvijugana konfiguracija ove kratke staze. Tompson je na prvom treningu kao osmoplasirani predvodio timske kolege, a Haf je na drugom treningu, voženom u sumrak po klizavoj stazi bio drugi iza domaćeg vozača Maa. Tompson je na kvalifikacijama bio nabolje plasirani vozač Lade, postigao je osmo vreme, dok se Haf kvalifikovao kao deseti, sa pol pozicijom za trku 2.

U trci 1 Haf je pratio Tompsona sa bliskog odstojanja, a posle udesa Miniha i Borkovića kolonu je poveo sigurnosni automobil, .

Restart je usledio u 11. krugu. Kako je i Tompsonu i Hafu bio prioritet da trku završe i sačuvaju automobile za trku 2, rado su pustili Maa da ih pretekne, a kada je Kinez odustao i kada je Tarkvini skrenuo u boks, Ladini Englezi su kroz cilj prošli kao sedmi i osmi. Treći vozač ruske ekipe Mihail Kozlovski, u početku je držao je Toma Koronela iza sebe, a zatim je njegov motor počeo da se pregreva. Među osmoricom vozača koji nisu stigli do karirane zastave našao se i mladi Rus, a pošto je u park fermeu izbio i manji požar na njegovoj “granti”, Kozlovski trku 2 nije ni startovao.

bigm_551_START_2_HUFF bigm_074_KOZLOVSKIY

U trci 2, inverznim startnim rasporedom, Haf je krenuo sa pol-pozicije i bio je veoma nervozan, znajući da je na ivici postizanja još jedne prekretnice u istoriji Lada sporta. Britanac je superiorno startovao ispred Koronela, dok su Tompsona odmah obišli Leb i Mihelis.

Šampion iz 2012. godine iskoristio je svoju šansu, čistu stazu i relativno sveže gume, da veoma brzo napravi prednost od 3,2 sekunde ispred vozača ROAL Motorsporta, koji je bio zauzet odbranom svoje pozicije od Sebastijana Leba.

Čitav Lada sport tim zadržao je dah kada je Haf smanjio tempo i dozvolio Koronelu da mu priđe, ali je trkač iz Kembridža sve držao pod kontrolom. “Granta” je sigurno stigla do karirane zastave i prve pobede u WTCC-u. Tompson je trku 2 završio na 6. mestu, koje je njegov najbolji ovosezonski rezultat, i osvojio je još značajnih bodova.

“Ja sam na krovu sveta!”, rekao je Haf posle trijumfa. “Oduševljen sam što sam Ladi doneo prvu WTCC pobedu. To je rezultat odlučnosti i sveg napornog rada uloženog u ovaj projekat i pokazuje da se sve može postići kad se trudite. Ko je mogao da se nada da je ovo izvodljivo pre Argentine! Tim je neumorno radio i napravio veliki iskorak u pravom smeru tokom poslednjih nedelja i meseci. Auto je zaista bio fantastičan, a sada kada smo okusili pobedu, ne možemo ni da zamislimo šta je sve moguće!”

img_1626._1jpg 1ms_5637_01_1

“Prešli smo dug put do ove pobede, ali smo uvek verovali da Lada može do najvišeg stepenika podijuma! Izuzetno smo zadovoljni, ova pobeda daje nam dodatnu motivaciju za buduće uspehe”, kazao je presrećni direktor tima Viktor Šapalov.