Lada vesta premijerno na pisti: Prvi utisci

Ekipa Lada sport Rosnjeft prošle nedelje je konačno započela intenzivni predsezonski program testiranja sa novim modelom „lada vesta TC1“, koji odmenjuje „grantu“ kao adut fabrike iz Toljatija u Svetskom prvenstvu turing automobila.

Sva trojica vozača ruskog tima, Rob Haf, Džejms Tompson i Mihail Kozlovski, stigli su u tehnički centar i francusku bazu ekipe na stazi Manji Kur i tu su počele probne vožnje nove „veste“ uoči prve ovogodišnje WTCC runde u Argentini, koja se održava od 6. do 8. marta.

Sredinom januara, ekipa je sprovela temeljne testove novog Orekinog motora od 380 KS. Razvoj agregata nastavlja se tokom ove sedmice.

Putnička „vesta“, koja je poslužila kao osnov za trkački automobil, ući će u serijsku proizvodnju u septembru ove godine.

unnamedPrve pohvale na račun tek rođenog WTCC izazivača izrekao je direktor Lada sporta, Viktor Šapovalov: „Novi auto u potpunosti ispunjava naša očekivanja – veća mu je brzina na pravcima, stabilniji je u krivinama i mnogo mu je poboljšana aerodinamika. Razume se, ekipu očekuje mnogo posla, to je potpuno nov model, izrađen od nule i zahteva još mnogo više testiranja.“

„Nažalost, sezona ove godine startuje rano, zato nam je vreme ograničeno i očigledno je da će se naši testovi nastaviti tokom prvih nekoliko WTCC rundi. Ekipa je tokom ova dva meseca obavila mnogo posla, i dalje radimo 24 časa dnevno kako bismo bili spremni za prvu trku u Argentini. Svi smo veoma motivisani i, iako smo testove započeli sa zakašnjenjem, spremni smo da se umešamo u borbu na stazi od samog početka sezone.“

10846490_631348403642022_3220436610081924933_nJedini osvajač WTCC trka za volanom „lade“ zasad je Rob Haf. Ako se prvi utisci pretvore u redovne performanse, vozača iz  Kembridža u budućnosti očekuje još mnogo trofeja: „Pošto sam izvezao novu „ladu vestu TC1“ nemam sumnje da je to propisan trkački auto, vredan propisnog truda u 2015. Velika je pohvala Ladi i onome što postiže kao proizvođač kad može da projektuje i izradi ovako kvalitetan automobil za tako kratko vreme. Pošto smo prošle godine pobeđivali s „grantom“, znali smo da moramo da izvedemo značajan iskorak kako bismo se popeli na sledeći nivo, a ja verujem da je ovo auto koji će nas odvesti tamo.“

Prvi angažman u fabričkoj postavi Lade Džejms Tompson imao je još 2009. godine. Ako zanemarimo „prioru“, čiji je razvoj brutalno prekinut, „vesta“ je verovatno ono što je čekao otkako je otvorio poglavlje saradnje s timom iz Toljatija.

64f95008842e6b591991f15a14733 6aa509fc84b90b335900ea7c65ad5„Vizuelno, nova „lada vesta“ predstavlja veliki korak napred u poređenju s prošlogodišnjom „grantom“, to je očigledno i laiku“, kazao je Tomo. „Moje prvo iskustvo za njenim volanom potvrđuje da se vozi jednako dobro koliko i izgleda. To sugeriše da ćemo imati istinsku priliku da se ravnopravno borimo s našim konkurentima – fabričkim timovima, iako će pravi potencijal „veste“ biti vidljiv tek tokom prvih nekoliko rundi. Stvarno me uzbuđuje to što ću potencijalno imati automobil s kojim se može forsirati, auto značajno brži od prethodnika, čak i kada ima potpuno bazični set-ap. „Grantine“ mane konačno su prevaziđene dobrim inženjeringom i aerodinamikom“, zaključio je dvostruki BTCC šampion.

Od trojice pilota Lada sporta, jedino Mihail Kozlovski još nije izvezao novi auto na pistu i jedva čeka taj trenutak.

„Lada vesta“ izrađena je u vrlo kratkom vremenskom roku i dokaz je velike profesionalnosti naše ekipe. Inženjeri su stvorili auto na osnovu dvogodišnjeg iskustva sa modelom „granta WTCC“ i verujem da će se „vesta“ istaći već na svom prvom startu“, izjavio je trkač iz Peterburga.