Lada žali za propuštenim prilikama

Lada je uoči nastupa na domaćoj stazi imala obilje medijskih i promotivnih obaveza, ali je stigla da pripremi novi set delova, kontinuirano razvijanih još od testova održanih u Mađarskoj i Slovačkoj, kako bi se u što boljem svetlu prikazala u posebnoj prilici kakva je ruska WTCC runda.

Ekipa je našla razloge za optimizam posle prvog treninga – dok su se konkurenti mučili, “granta” se dobro pokazala kada je staza bila klizava i kada je prianjanje bilo slabo. Džejms Tompson je prvu sesiju završio na 12. poziciji, ali sa srazmerno malim zaostatkom za najbržim (1,217 sekundi), dok su Rob Haf i Mihail Kozlovski imali tehničkih nevolja.

Slično je bilo i na drugom treningu – Haf je na već korišćenim gumama popravio utisak sa jutarnje sesije, dok je Tompson na novim pneumaticima bio za oko pola sekunde brži od svog zemljaka i timskog kolege.

AUTO - WTCC RUSSIA 2014

Stvar je zakompikovala jaka kiša, koja je počela da pada sat vremena pred početak kvalifikacija, pa je borba za pol poziciju vođena po stazi koja je na pojedinim mestima još bila vlažna. Haf je zbog toga u ranoj fazi sesije odlučio da pričeka da konkurenti u potpunosti osuše idealnu putanju.

Pet minuta pre kraja prve kvalifikacione runde, “grante” su bile na pozicijama 10, 11 i 12, ali su tada i brži takmičari rekli svoje, pa su automobili iz Toljatija skliznuli na 14, 15. i 16. mesto, u poretku: Haf, Kozlovski, Tompson. “Lade” su tu i završile svoj  subotnji nastup u Moskvi i sa tih pozicija će njihovi vozači započeti obe nedeljne trke. Prvaka sveta iz 2012. u Q1 sesiji dodatno su namučili problemi s menjačem.

Mihail Kozlovski, bivši šampion Rusije u “turing lajt” kategoriji, očigledno je bio inspirisan za nastup kod kuće, njegov najbrži krug bio je za dve hiljaditinke brži od Tompsonovog. “Naravno, zadovoljan sam što imao isti tempo kao moje timske kolege, ali sam ostao uskraćen za priliku da pokušam da uđem u Q2 jer mi je poziv na merenje omeo pripreme za poslednju vožnju. Lada je na ovoj stazi bliža konkurenciji nego ikada pre, sada nas od drugog dela kvalifikacija dele samo tri desetinke, pa ostaje žal što nismo uspeli da uđemo u Q2.”

Rob Haf imao je nekoliko problema tokom kvalifikacija i oni su mu umanjili šanse za ulazak u Q2. Englez će u nedelju morati da se osloni na svoj visok tempo i poznatu trkačku veštinu kako bi napredovao u plasmanu. “Siguran sam da sam imao tempo da sa “grantom” uđem među deset najbržih. Nažalost, to nismo uspeli da prikažemo – ostaci menjačkog ulja, posledica ranijih problema s transmisijom, pali su na moje zadnje gume, i onda je manjak prianjanja postao problem.”

AUTO - WTCC RUSSIA 2014

Džejms Tompson gaji veliki optimizam uoči trka u Moskvi: “Moj automobil dobro je funkcionisao tokom čitavog vikenda, pa smo bili u prilici da u većoj meri nego ranije smanjimo razliku za našim konkurentima. Radujem se nastavku tog trenda na nedeljnim trkama i nadam se da možemo da zabeležimo dobar rezultat za Ladu i Lukoil na domaćoj trci. Prošle godine u staroj “granti” postigao sam najbolji trkački rezultat ekipe, peto mesto, i to startujući, sa veoma niske startne pozicije. Dakle, u nedelju je svašta moguće.”