Tarkvini oduševljen rezultatom

Vozač Honde Gabrijele Tarkvini startovaće iz prvog reda u trci 1 šeste runde Svetskog šampionata turing automobila na Moskovskom autodromu. Iza njega, u drugom redu i na trećoj poziciji, biće timski kolega iz fabričkog tima, Tijago Monteiro.

Gabrijele i Tijago su po performansama danas istinski zapretili Sitroenu, delovali su borbeno i agresivno i do pozicija su dolazili sopstvenom snagom i zaslugom. Najbrži Tarkvinijev krug u prvom segmentu kvalifikacija bio je i prvi koji je u Moskvi probio barijeru od 1:39.

2014_wtcc_moscow_raceway_ 0432
U treći segment kvalifikacija Italijan i Portugalac ušli su sa drugim, odnosno petim vremenom. Monteiro je prvi izašao na stazu i izvezao je krug koji su kasnije nadmašili samo njegov timski kolega Tarkvini i osvajač pol pozicije Pečito Lopes.

I Hondini privatnici obezbedili su mesta u Q2, a u toj sesiji Mehdi Benani zabeležio je sedmo, a Norbert Mihelis osmo vreme. Otud je Honda dobro pozicionirana i za trku 2: u njoj će Mađar krenuti sa trećeg, a Marokanac sa četvrtog mesta. Pilot Zenge motorsporta već je izrazio uverenje kako odatle može da dospe do pristojnih bodova.

Alesandro Marijani, prvi čovek J.A.S. motorsporta, bio je prezadovoljan aktuelnim izdanjem „sivika“. „Ponosan sam na ovo što je danas ekipa prikazala. Dokazali smo da smo na pravom putu, korak po korak stižemo do rezultata, auto je bolji i mnogo je unapređen. Tokom treninga radili smo na set-apu za duže vožnje i pripremali smo se za trke. Takođe, i dobar rezultat Hondinih privatnika pokazuje da „sivik“ ovde ima potreban tempo.“

Tiago Monteiro oberučke bi prihvatio današnji rezultat da mu je pre kvalifikacija bio ponuđen. „Tim se mnogo trudio da poboljša sve aspekte automobila i rezultati pokazuju skok u performansama. Uspeo sam da sprečim aktuelnog šampiona da uđe u Q3 i plasirao sam se u „superpol“, što pokazuje da smo iz trke u trku sve jači. Nadam se još jednom podijumu u sutrašnjoj trci 1.“

2014_wtcc_moscow_raceway_ 0762
U finalnom okršaju, Tarkviniju je pol pozicija izmakla za 0,226 sekundi i to je najbliže što je italijanski vozač ove sezone prišao idealnom startnom mestu u trci 1. „Odmah na početku Q1 sesije bilo je komplikovano, jer se staza sušila, ali smo napravili pravi izbor guma. Danas sam forsirao do maksimuma i oduševljen sam rezultatom. Za sutrašnje trke imam veoma dobar set-ap i samouveren sam. Ujutru samo treba da proverimo vremensku prognozu, a puno će zavisiti i od mogućnosti za preticanja odmah posle starta,“ najavio je Gabrijele agresivan takmičarski pristup.

Šef razvoja Hondinih WTCC motora Daisuke Horiuči priznao je da skok u performansama nije rezultat rada samo njegovog odeljenja. „Radili smo na kontrolnoj jedinici agregata, ali ovo postignuće je uglavnom rezultat rada cele ekipe. Napravljen je važan korak u pravom smeru i sada ih treba načiniti još.“