Lopes napredovao zahvaljujući kolegama

Argentinac Hose Marija Lopes, vodeći u WTCC poretku vozača od početka sezone, osvojio je i treću ovogodišnju pol poziciju na kvalifikacijama na Moskovskom autodromu.

U bilans Sitroen rejsinga spadaju i četvrto vreme Sebastijana Leba, tek šesta pozicija Ivana Milera i njegov prvi izostanak iz Q3,  kao i zapažen debi četvrtog vozača, Kineza Ma Ćinghua, koji je na kvalifikacijama postigao deveti rezultat, i time obezbedio start iz prvog reda na trci 2.

Za razliku od svih ostalih WTCC rundi, u Moskvi nije vožena test sesija u petak, pa su vozači imali samo sat vremena za upoznavanje sa karakteristikama i prohtevima staze. Takva situacija delovala je obećavajuće za Ivana Milera, jedinog Sitroenovog trkača sa pređašnjim iskustvom na ruskom autodromu. Alzašanin je bio najbrži u obe trening sesije, dok se većina konkurenata mučila sa slabim prianjanjem, klizala se i sletala s piste na najkomplikovanijim zavojima.

Sat vremena pre kvalifikacija, stazu je oblio pljusak i nije bilo šanse da se prianjanje na autodromu popravi. Sunce se, međutim, brzo ponovo pojavilo i asfalt je bio suv do vremena za start prve runde.

AUTO - WTCC RUSSIA 2014
U 20-minutnoj Q1 sesiji sva četvorica vozača „C-elizea“ postavili su vremena koja su ih odvela u drugu kvalifikacionu rundu. U drugoj, desetominutnoj sesiji, borba je bila daleko napetija – Lopes je zabeležio najbolje vreme, sa samo 4 stotinke prednosti u odnosu na Tarkvinija, a u Q3 se plasirao i Sebastijan Leb, trećim najbržim krugom u Q2. Međutim, Ivan Miler se namučio u pokušajima da izveze idealan krug i nekoliko puta je pogrešio. Držao je peto mesto do nekoliko sekundi pred kraj drugug segmenta kvalifkacija, ali ga je iz dalje igre izbacio Tijago Monteiro. Na svom WTCC debiju Ma Ćinghua je stigao do 9. kvalifikacione pozicije, koja mu donosi start sa drugog mesta u inverznom rasporedu na trci 2.

Iv Maton, direktor Sitroen rejsinga, prokomentarisao je nastup svog kvarteta: „Iz trke u trku, vidimo kako kvalifikacije postaju sve neizvesnije. Danas je, više nego ikad, za pol poziciju bilo neophodno izvesti zaista perfektan krug i Pečito Lopes je to postigao. Sebastijan Leb, međutim, nije imao dobru Q3 sesiju i završio je na četvrtom mestu. Nažalost, Ivan Miler nije uspeo da prođe u završnicu kvalifikacija, ali je učinio dovoljno da sebi otvori šansu da osvoji poene u obema trkama. Veoma sam zadovoljan onim što je prikazao Ma Ćinghua. Bivao je sve bolji i i bolji i sada može da nišani mesto na podijumu u trci 2.“

Vremena i plasmani na jutarnjim trening sesijama nisu nagoveštavali novu pol poziciju Hosea Marije Lopesa, što argentinski vozač i priznaje: „Nisam očekivao da ću se naći na pol poziciji, pogotovu posle treninga. Bio sam pomalo nervozan, jer ovo je veoma zahtevna staza, a ja još ne poznajem sve njene finese. Ima krivina u kojima je teško proceniti kako će se auto ponašati. Napredovao sam studirajući podatke svojih timskih kolega i osetio sam da sam napravio pravi proboj na startu prve runde kvalifikacija. Mi u timu svi radimo zajednički i otvoreno delimo informacije,“ kazao je Pečito.

Sebastijan Leb priznaje da se nije idealno snašao na svom debiju u Moskvi: „Auto je bio veoma osetljiv u vožnji, a ja sam previše napadao. U Q3 mislim da sam pravio bar jednu grešku po krivini. Definitivno sam mogao bolje, ali ovo je ipak rezultat vredan poštovanja.“

citroen_moscow (1)Ivan Miler prvi put u sezoni nije prošao u Q3 i za taj kiks krivca pronalazi u samom sebi: „Šta da kažem? Ljut sam na sebe. Napravio sam dve male greške na početku Q2 i nisam uspeo da zabeležim ubedljivo vreme. Moje gume već su bile otišle, ali sam nastavio da bih osigurao poziciju u prvih 10. I onda je Tijago Monteiro izvezao fantastičan krug i oteo mi je peto mesto. To je trkanje…“

Ma Ćinghua već sad ima po čemu dobrom da pamti svoj debi u Svetskom šampionatu turing automobila: „Dobar početak na prvom nastupu za Sitroen rejsing. Od sesije do sesije, uslovi su se mnogo menjali i mislim da je meni to posebno teško palo, jer nemam dovoljno iskustva. U Q2 sam uleteo u gužvu, bez toga sam mogao biti i bolji. Ali, imam dobru poziciju za start trke 2, dakle, ovo je pozitivan rezultat.“