Leb mora da unapredi svoje trkačke veštine u 2015.

Sebastijan Leb veruje da su trkačka veština i savršenija podešavanja automobila glavne oblasti koje treba da poboljša tokom sledeće WTCC kampanje.

Devetostruki reli šampion se minule sezone prvi put u potpunosti usredsredio na kružne trke, kao vozač u fabričkom programu Sitroena. On je ranije kombinovao nastupe na krugu – uključujući punu FIA GT sezonu 2013. od šest rundi – sa svojim WRC obavezama.

MOTORSPORT - WTCC 2014
Leb je nakratko bio i vodeći u generalnom WTCC plasmanu posle pobede na prvoj rundi sezone 2014, na trci 2 u Marakešu, ali je kasnije tokom godine pobedio samo još u Slovačkoj. Stoga je, kako je vreme odmicalo, skliznuo na treće mesto, relativno daleko od timskih kolega Lopesa i Milera, i tu je i završio svoju prvu sezonu u turingu.

Pošto je bio akter nekoliko sudara tokom godine, uključujući i dva sa Milerom, Leb je priznao da mora da unapredi svoje procene u vožnji točak uz točak.

“Ako pogledate rezultate, uvek sam u trci 2 gubio mnogo bodova jer nisam preticao tako mnogo automobila kao Ivan i, posebno, Pečito, koji zaista puno pretiče”, rekao je Leb za magazin Autosport.

MOTORSPORT - WTCC 2014 MOTORSPORT - WTCC 2014
“Nemam iskustva u trkanju
(na krugu) i to definitivno igra veoma važnu ulogu. Ivan se trka od svoje desete godine. Znam na čemu treba da radim, ali to je za mene veoma komplikovano. Da pretičem u pravom trenutku i da štitim poziciju u pravom trenutku, vozeći u koloni, to su oblasti u kojima moram da se popravim.”

Leb takođe želi da postane bolji u veštini podešavanja automobila, jer je shvatio da je mane u ponašanju takmičarske sprave teže nadoknaditi na kružnoj pisti nego u reliju.

“U WTCC-u je mnogo važnije prilagoditi set-ap automobila svakoj stazi”, objasnio je Alzašanin razliku između kategorija. “U reliju vam treba dobar set-ap, ali ako imate i približno dobar, možete voziti dobra vremena. Bilo je puno relija na kojima bih krenuo na brzince sa određenim set-apom i ne bih ništa dirao do kraja, zato što je osećaj bio dobar i nije me se mnogo ticalo kako je auto podešen”, prisetio se Sebastijan Leb.