Leb: Sitroen je mogao da me iskoristi, ali su mi zatvorili vrata

Kako vreme odmiče, doznaje se sve više detalja o poduhvatima u kojima je Sebastijan Leb želeo da učestvuje sa Sitroenom tokom 2016, pre nego što se marka s dvostrukim ševronom neslavno i arogantno odrekla njegovih usluga.

Osim što je alzaški superstar nameravao da 2016. izveze i treću i poslednju sezonu u Svetskom turing šampionatu, u kojoj bi pokušao ozbiljan napad na titulu, on je paralelno s tim imao ambicije da radi na razvoju novog reli modela C3 WRC za 2017. godinu, pa i volju da startuje na ponekoj rundi Svetskog reli prvenstva.

Sve će to ostati samo neispunjene želje, a Leb se ovog januara u “pežou 2008 DKR” takmiči na Dakar reliju, u tandemu sa svojim legendarnim kopilotom Danijelom Elenom. Ovaj dvojac trijumfovao je na drugoj, trećoj i petoj etapi, posle koji drži vođstvo u poretku automobilista.

20160104DAK0023“Sad mi je lako da kažem da bih voleo da sam izvezao nekoliko relija u Svetskom šampionatu, ali nismo imali prilike da razmotrimo sve mogućnosti”, otkrio je Autosportu trkač koji je sa Sitroenom osvojio 9 WRC vozačkih naslova i kući iz Versaja dao lavovski doprinos u sticanju 8 proizvođačkih titula u disciplini.

“Da su me pitali, izvezao bih dva ili tri relija u 2016. To teško da bi bio Monte Karlo, pošto se poklapa s Dakar relijem”, dodao je Sebastijan.

Pošto ga je Sitroen iznenada i neočekivano otpustio, Leb je danas pod ugovorom sa Pežoom. Iako su Pežo i Sitroen sestrinske robne marke u PSA grupi, čarobnjak iz Alzasa ne veruje da bi mu sada bilo jednostavno da samo “presvuče dres” i ponovo nastupi za Sitroen.

“Sada sam vozač Pežoa sa stalnim angažmanom i bilo bi komplikovano da se vratim da bilo šta izvedem sa Sitroenom. Ne mislim da ću moći išta da uradim sa njihovim reli automobilom.”

“Mogli su da imaju dobru priliku da me iskoriste, ali su mi zatvorili vrata”, kazao je Leb o svom bivšem poslodavcu. “Ne bih ponovo vozio kompletnu reli sezonu, ali mogao sam da učestvujem u razvoju automobila i da ponekad startujem.”