Priol i zvanično vozač “forda GT”

Ford je 5. januara predstavio kvartet vozača koji će predvoditi njegov napad na Svetski endurans šampionat 2016. Najzvučnije ime u postavi je trostruki WTCC šampion Endi Priol, a njegove kolege su Nemac Štefan Mike, Škot Marino Frankiti i Francuz Olivije Pla. Time su višemesečne pretpostavke o Priolovom prelasku u WEC doživele i zvaničnu potvrdu.

“Plavi oval” će ove godine imati dva “forda GT” u Svetskom endurans prvenstvu i još dva u američkoj IMSA seriji. Kuća se nada da će u junu sa oba tima i sva četiri automobila moći da startuje na 24 časa Le Mana, što će se podudariti sa pedesetogodišnjicom njene trostruke pobede na najčuvenijoj trci izdržljivosti na svetu. Istina, sa GT automobilom Ford neće moći da se takmiči za apsolutni trijumf na stazi La Sart, već će se boriti za lovore u LM GTE Pro klasi, u kojoj će protivnici biti Ferari, Porše, Ševrolet i Aston Martin.

Sedište WEC ekipe nalazi se u Benberiju u Velikoj Britaniji, a takmičarska operativa na globalnoj i američkoj sceni poverena je timu čiji je zvanični naziv Ford Čip Ganasi rejsing.

FordGT_2016_WEC_Pla_Franchitti_Mucke_Priaulx1
U predstavljenom kvartetu, Frankiti i Mike su takmičari sa najobimnijim GT iskustvom, dok je Priol svoje najviše postigao na svetskoj turing sceni, mada je i u trkama izdržljivosti sakupio vredne pehare. Vozač sa ostrva Gernzi je kao BMW pilot osvajao 24 sata Nirburgringa i 12 sati Sebringa i izlazio je na podijum na Le Manu.

“Novi projekat je uvek uzbudljiv, ali za mene je vožnja za Ford u WEC-u jednostavno poseban nivo”, izjavio je 41-godišnji Priol prilikom prezentacije, dodavši da jedva čeka da sedne za volan i počne pripreme za dolazeću sezonu.

“Svaki ljubitelj auto-sporta pamti legendarne “ford GT40″ automobile iz prošlih dana. Učešće u ovom programu 50 godina posle Fordove istorijske pobede na Le Manu za mene predstavlja veliku privilegiju.”

Angažman u Fordu znači da se Englez potpuno posvećuje trkama sportskih automobila i da se oprostio od turing scene, na koju se kratkotrajno bio vratio 2015, kada je kombinovao BTCC program sa ELMS startovima.

FORD_LE_MANS_15Objašnjavajući svoje motive za prekid trinaestogodišnje saradnje sa BMW-om, Priol je rekao da mu je sa bavarskom markom postalo “previše ugodno” i da je poželeo da osvaja velike trke poput Le Mana.

“S BMW-om sam se prijateljski rastao. Kada sam im kazao da želim da pređem u Ford i osvajam velike trke kakva je Le Man, nisu želeli da mi stoje na putu. Poželeli su mi sreću i poručili mi da osvojim Le Man i za njih, dakle među nama nema animoziteta.”

“Takođe, ne treba da se previše opustite. Mogao sam i ove godine da vozim GT3 auto ili BTCC, ali s Fordom imam šanse da pobeđujem na velikim trkama. Mislim da sam se u proteklih nekoliko sezona pokazao zaista dobro, ali potrebno je da ponekad uđete u drugačije, možda i nelagodno okruženje kako biste izvukli ono najbolje iz sebe.”

Prvi takmičarski nastup “ford GT” imaće na trci Roleks 24 na Dejtoni, koja se održava 30. i 31. januara, u okviru IMSA šampionata. U jednom automobilu trkaće se Ričard Vestbruk, Rajan Brisko i Štefan Mike, a u drugom Dirk Miler, Džoi Hend i Sebastijan Burde. Test program za Svetsko endurans prvenstvo započeće u februaru.

18800938206_f65a4d7843_o
I Priol će voziti na Dejtoni, ali ne “ford GT”, već Ganasijev prototip “rajli-ford”, koji pokreće isti tvinturbo ekobust V6 agregat. U posadi tog automobila naći će se i Aleksander Vurc, Brendon Hartli i Lens Strol.

“Razgovarao sam s Fordom o tome da vozim Dejtonu, nadao sam se da ću moći da se trkam u GT automobilu, samo da bih stekao dodatnu kilometražu i počeo da ga upoznajem”, objasnio je trostruki turing prvak sveta.

“To nije bilo moguće, ali su mi ponudili da se trkam u prototipu i jurišam na apsolutnu pobedu – bilo bi glupo da sam to odbio. Imaću priliku da počnem da radim s Fordovim momcima, automobili imaju identične motore, pa ću steći iskustvo na tom planu.”