Lopes u Moskvi startuje prvi, Valente na pol poziciji za trku 2

Hose Marija Lopes osvojio je pol poziciju za trku 1 na Autodromu Moskva, odvezavši krug od 1:38,651. Argentinskom vozaču to je treća pol pozicija u WTCC sezoni, a njegov kvalifikacioni krug bio je 4,645 sekundi brži od prošlogodišnjeg najboljeg kvalifikacionog rezultata na ruskoj stazi.

Sa drugog mesta u trci 1 krenuće Gabrijele Tarkvini (1:38,877), a za njim druga fabrička “honda sivik” Tijaga Monteira (1:39,177). Četvrto mesto pripalo je Sebastijanu Lebu, a peto Tomu Čiltonu, najbolje plasiranom vozaču “ševrolet kruza”.

U prvom delu kvalifikacija, na stazu su prvi izašli Tompson, Monteiro i Miler i Porugalac je napravio prvo najbolje vreme. Ubrzo “sitroeni” pojačavaju tempo, pa se na vrhu smenjuju Lopes i Miler, dok debitant Ma Ćinghua stiže do četvrtog mesta. Leb se nije pojavio na stazi do pred kraj Q1.

AUTO - WTCC RUSSIA 2014

Morbideli je sleteo sa staze u prvom pokušaju da izveze brzi krug. Tom prilikom oštetio je spliter, pa mu je sesija upropaštena i italijanski vozač nije preskočio prvu kvalifikacionu preponu. Na žalost domaće publike, nijedna Lada nije uspela da se plasira u Q2. U prvoj kvalifikacionoj sesiji apsolutno najbrži bio je Tarkvini, krugom 1:38,754 nagovestio je da Honda ima šta da prikaže u Rusiji.

Borković je kao dvanaesti obezbedio prolazak u drugu rundu kvalifikacija, a veliko neprijatno inenađenje priredio je Tom Koronel, koji je izleteo sa staze i ostao na 13. mestu, samim tim i bez mogućnosti da prođe u Q2 i bori se za bolji plasman.

U drugom delu kvalifikacija za primat su se borili Lopes i Tarkvini, a sa staze su na istom mestu sleteli prvo Ma, potom i Valente. Borković zbog tehničkih problema nije ni izvezao brzi krug i na kraju je, zbog problema sa automobilom, završio kvalifikacije bez postignutog vremena u Q2, što znači da za obe trke ima startnu poziciju 12.

U poslednjem trenutku drugog kvalifikacionog segmenta, Monteiro je izvezao krug koji ga je popeo na petu poziciju, i time je iz nastavka igre izbacio Ivana Milera. Vreme francuskog vozača bilo je dovoljno tek za poziciju šest i utisak je da se u njegovom slučaju i Sitroen preračunao, ne verujući da Francuza u finišu sesije iko može da ugrozi.

Konačni poredak Q2 bio je: Lopes, Tarkvini, Leb, Čilton, Monteiro, Miler, Benani, Mihelis, Ma, Valente, Minih i Borković, a vizu za Q3 izborila su prva petorica.

AUTO - WTCC RUSSIA 2014

Monteiro je startovao prvi i zabeležio Q3 vreme od 1:39,166, što je ostalo nedostižno i za Čiltona i za Leba. Tek je Tarkvini bio brži od Portugalca, i to za 0,289 sekundi, a u finalnom pokušaju kao najbolji od svih pokazao se Lopes. Argentinac je Tarkvinija nadmašio za dve desetinke, a Monteira za preko pola sekunde i  došao je do pol pozicije za trku 1.

Zahvaljujući ovom rezultatu, Lopes je osvojio 5 poena i sada Mileru beži 46, a Lebu 48 bodova.

U trci 2 iz prvog startnog reda kreću Valente i Ma, a slediće ih Mihelis, Benani i Miler.

Najbrži među vozačima TC2T klase bio je ponovo Franc Engstler.

tabela