Lopes pobedom na Suzuki overio titulu

Pretposlednji trkački vikend ovogodišnjeg Svetskog šampionata turing automobila dao je novog WTCC prvaka već posle trke 1, a FIA titula je posle 57 godina od F1 poslednjeg trijumfa Huana Manuela Fanđa u Formuli 1 otišla u ruke jednom Argentincu.

Hose Marija Lopes krenuo je sa pol pozicije, vodio celu trku 1 i na kraju dovezao svoj “sitroen C-elize” do naslova šampiona.

Ivan Miler trku 1 nije završio zbog problema sa pneumatikom i morao je da se parkira u sedmom krugu. Francuz je imao teoretsku šansu da ostane u konkurenciji za odbranu šampionskog naslova, ali ga je još jedan u nizu malera prinudio da krunu predao Pečitu pre kraja sezone.

Treći Sitroenov vozač Sebastijan Leb katastrofalno je startovao trku 1, izgubivši dve pozicije od Iga Valentea i Toma Čiltona. Međutim, on je uspeo da se domogne poslednjeg stepenika na podijumu zahvaljujući Milerovom odustajanju i Valenteovoj grešci na krivini Kašika.

bigm_085_CITROEN
Honde su, kao i čitave sezone, munjevito startovale, ali to nije bilo dovoljno za ozbiljniji rezultat. Najbolje plasirani “sivik” bio je Mihelisov, kog je pratio Tarkvini, ali je Mađar bolje iskoristio Valenteovu grešku, pa se mladi Francuz na kraju trke 1 našao na petom mestu, između Norbijeve i Gabrijeleove “honde”.

Tom Koronel je na svojoj omiljenoj stazi stigao na cilj sedmi. Dušan Borković je pametnom i sigurnom vožnjom došao do osmog mesta, ostavivši iza sebe drugog fabričkog vozača Honde Tijaga Monteira, koji ga je na startu pretekao, ali je Srbin uspeo da vrati poziciju. Đani Morbideli je osvojio poslednji raspoloživi bod.

Sve tri Lade su završile trku 1, ali daleko od poena, na mestima 12, 13 i 14 u standardnoj formaciji Haf, Tompson, Kozlovski.
Franc Engstler je ponovo pobedio u TC2T klasi.

Trka 1 na Suzuki bila je prilično monotona, iako se očekivalo da će gran pri konfiguracija staze doneti mnogo uzbuđenja. Tarkvini i Mihelis su pritiskali Leba, ali ga nisu pretekli, Leb je napadao Valentea i Čiltona, ali se ni tu ništa nije dogodilo. Trka 2 će biti mnogo opuštenija za novog šampiona, iako kreće sa desete pozicije, a Dušan Borković, koji kreće drugi, nada se svom prvom podijumu.

tabela1 suzuka