Lopes: U ovoj sezoni biće mi teže

WTCC šampion Hose Marija Lopes računa da će mu odbrana titule biti mnogo teži poslao nego njeno sticanje 2014. i smatra da će mu konkurencija u 2015. biti jača nego lane.

Posle trijumfalnog marša kroz svoju prvu punu WTCC sezonu, koju je završio osvojivši naslov svetskog prvaka, ali i postigavši nove rekorde po broju osvojenih trka i bodova u takmičarskoj godini, Hose Marija Lopes u 2015. ima status vozača kome će svi želeti da skinu skalp.

To je nova situacija za 31-godišnjeg Argentinca, od koga se uoči prošle sezone očekivalo da može da pobeđuje, ali mu niko nije prognozirao titulu, a kamoli dominaciju. Pečito je u Svetskom prvenstvu turing automobila debitovao na domaćem terenu, na argentinskoj rundi 2013, a taj jednokratni nastup nagovestio je mnogo veće stvari u budućnosti.

wtcc20141116089Godinu i po dana kasnije, trkač iz Rio Tercera postao je kralj svetskog turinga i svi su spoznali za šta je sposoban. Uoči starta svoje druge kompletne WTCC sezone, Hose Marija očekuje zadatak teži nego 2014.

„Razume se da ću probati da odbranim broj 1“, kaže Lopes, koji ga neće zaista i nositi, pošto će zadržati svoj stari startni #37. „Međutim, to će biti teže nego osvojiti ga prvi put. Odbrana titule je mnogo komplikovanija, pošto će konkurencija biti oštrija. A to važi i za moje timske kolege.“

Argentinac ima na umu četvorostrukog WTCC šampiona Ivana Milera i reli superstara Sebastijana Leba, ljude čija su mu imena, kako je nedavno priznao, ulivala strahopoštovanje kada je došao u Sitroen rejsing. Taj je osećaj izvesno nestao, ali je uvažavanje ostalo.

Bez obzira na to, Lopes je rođeni takmičar, što dokazuje i njegov ’manifest 2015’: „Moj cilj je nepromenjen: želim da pružim najbolje što imam. Nastaviću da dajem 100 odsto sebe i hoću da se dalje usavršavam.“