Ma ipak u fabričkom „sitroenu“!

Kineski vozač Ma Ćinghua ipak će nastupati za fabrički tim Sitroena u Svetskom šampionatu turing automobila 2015. i trkaće se na svih 12 rundi.

Prošle godine, Ma je vozio izvezao pet WTCC rundi za Sitroen rejsing i osvojio je trku 2 u Moskvi, postavši prvi kineski trkač kome je pošlo za rukom da pobedi na jednom FIA takmičenju. Kasnije u sezoni, popeo se na podijum i na svojoj domaćoj trci na Međunarodnom autodromu Šangaj.

wtcc20141010041
Očekivalo se da će Ma u 2015. dobiti trkački kokpit u Sitroenovom klijentskom timu Sebastijan Leb rejsing, gde bi bio kolega Mehdiju Benaniju, ali mu je ponovo povereno fabričko sedište, i to u celosezonskom aranžmanu.

U Sitroenu kažu da je odluka o nastavku saradnje sa pilotom iz Šangaja ključna komponenta razvojne politike kompanije u Kini, ističući da je je imidž brenda u prošloj godini dobio značajan podsticaj u segmentu populacije koji tek otkriva auto-sport. Najmnogoljudnija zemlja sveta ujedno je i tržište na kojem francuski proizvođač postiže najbolje prodajne rezultate.

Sitroen rejsing će, dakle, tokom cele sezone u akciji imati četiri „C-elizea“, a njih će voziti Hose Marija Lopes, Ivan Miler, Sebastijan Leb i Ma Ćinghua.

AUTO - WTCC RUSSIA 2014„Prošle godine isprobali smo mnoge vozače kako bismo pronašli onog koji može da zablista za volanom „C-elizea“ u Svetskom turing prvenstvu“, izjavio je direktor ekipe Iv Maton. „Naša odluka da odaberemo Maa opravdana je njegovom pobedom na trci u Rusiji. Nadamo se da će mu iskustvo koje je stekao na svojih prvih pet WTCC rundi dobro doći u celosezonskom trkačkom programu 2015.“

„Srećan sam što nastavljam sa Sitroenom. Čim sam došao u tim, osetio sam da sam deo porodice. U Sitroen rejsingu sam mnogo naučio i zahvaljujući ostalim vozačima ekipe. Nastup na svim trkama šampionata označava novo poglavlje u mojoj karijeri. Znam da Sitroen računa na mene i obećavam da ću dati sve od sebe“, kazao je Ma Ćinghua, već okarakterisan kao „najbolji ambasador Sitroena, na stazi i van nje“.