Lopes: Važno je da je prednost porasla

Kada se obratio novinarima posle mađarskih trka, Hose Marija Lopes je za sobom imao 14. WTCC pobedu, staru otprilike sat vremena i sveže stečeno šesto mesto u drugom nastupu na Hungaroringu. Potonji rezultat mu je jedan od tri najgora u Svetskom prvenstvu, što mnogo govori o njegovom standardu uspešnosti. Zanimljivo je da je Argentinac i trku 2 u Budimpešti prošle godine završio kao šestoplasirani.

Pečito je do nedeljnog popodneva verovatno potrošio sav adrenalin. Na konferenciji za medije delovao je kao već rutinirani, ali i pomalo rezervisani pobednik, koji ne želi da Mileru utrlja još soli u ranu, mada je u Mađarskoj osvojio više poena od arhirivala i potukao je Alzašanina na stazi za koju je ovaj specijalista.

HUNGARY_595(1)Ključ za pobedu u trci 1 bio je start bolji od Milerovog i Valenteovog, istakao je Lopes: „Pokušao sam da izvedem isto što i uvek, postoji određena procedura koju sledimo. Nekad to obavite dobro, a ja jesam. Znao sam da moram da prođem Valentea, koji je bio na prljavoj strani staze, da bih mogao da pobedim Ivana. To je bio jedan od mojih najboljih WTCC startova i bio je veoma važan, jer na ovoj stazi nije lako voziti iza nekog, slediti ga i prestići.“

Najveća Pečitova tekovina u Mađarskoj jesu bodovi. Istina, uzeo ih je manje nego što je navikao, ali je u zbiru to opet 36, sedam više od skora Ivana Milera i, uopšte, više nego što je na Hungaroringu zaradio bilo koji drugi vozač. Argentinac je toga i te kako svestan: „Subota nije bila sjajna, ali sam na trkama osvojio mnogo poena i ponovo se odmakao u generalnom plasmanu. Možda nisam uspeo da osvojim dva podijuma, ali ukupno uzev, kad se pogledaju poeni, ovo je bio najbolji mogući vikend za mene.“

Ni samom Lopesu nije bilo najjasnije šta se tačno dogodilo u prvoj i drugoj krivini na trci 2. Vozači Sitroena međusobno su zadavali i primali udarce, ali je najgore prošao nedužni Rob Haf.

HUNGARY_240
„Svi su zablokirali na krivini, Ma je udario Roba, mene je neko udario otpozadi, čuo sam neku buku. Posle sam prošao Hafa i došli smo do druge krivine, i tamo je opet bilo kontakata. Prilično čupav start, ali to je ovde normalno“, primetio je Lopes.

„Ako na ovoj stazi ne startujete dobro, posle druge ili treće krivine vrlo se teško pretiče. Videli smo reprizu prošle godine – kad se startuje u voziću, posle je veoma teško. Ali, ovo je dobro za moj šampionat, čestitam Norbiju, Tomu i Tomu, Ivanu i svima koji su danas izašli na podijum, ovaj vikend je bio sjajan,“ velikodušno je zaključio prvak sveta.

HUNGARY_146Pečito je već posle subotnjih kvalifikacija otkrio karte i najavio je atak na samom startu. Pošto je u to vreme smatrao da će kazna izrečena Valenteu ostati na snazi i da će pred sobom imati samo Milera, a ne i „kruz“ #7, zanimalo nas je da li se išta promenilo u njegovim planovima kad je čuo da će poći sa trećeg, a ne sa drugog mesta.

„Ne zapravo…“, glasio je odgovor. „Startovao sam sa čiste strane, to je bilo dobro, ali je bilo jedno mesto iza očekivanog. Plan je bio isti i bio bi isti i da sam startovao drugi – da pođem dobro i probam da preteknem auto pred sobom. Znao sam da će neki ljudi biti kažnjeni zbog ignorisanja žutih zastava. Na kraju nije bilo tako i mislim da je ispravno što su im ukinuli kazne. Valente je zaslužio drugu startnu poziciju, a ovako je moj uspeh imao još slađi ukus.“