Lopes: Želim da u nedelju osvojim titulu!

Sitroenov vozač Hose Marija Lopes u prilici je da osvoji titulu prvaka u svojoj prvoj godini u Svetskom šampionatu turing automobila. Argentinac je prilično opušten, ali i usredsređen uoči ovonedeljnog izazova u u Japanu.

Govoreći za TouringCarTimes, Pečito je objasnio pod kakvim je pritiskom bio na poslednje dve trke u Kini, kad je postao svestan da su mu dobri rezultati potrebni kako bi došao na Suzuku u najboljoj mogućoj poziciji.

“Moram da priznam da sam između trka bio malo smireniji, ali svaki put kad sam dolazio na stazu, osećao sam presiju”, priznao je Lopes. “Taj osećaj me je najviše pritiskao u Pekingu i Šangaju, naravno, jer sam zano da su to važne trke za mene. Sada sam opušteniji, ali ne previše, jer je sada titula jako blizu i bila bi katastrofa da je ne osvojim ovog vikenda. S druge strane, imam neka loša iskustva u prošlosti, kad sam gubio titule u poslednjoj trci (u argentinskoj Turismo karetera seriji 2009. godine – prim. priređivača), zato želim da ostanem fokusiran i uradim sve kako treba da bih slavio u nedelju, ako bude moguće”.

bigm_149_START_1_LOPEZ
Lopes najpre nije mogao da izdvoji poseban momenat kao najjači utisak sezone 2014: “Da budem iskren, cela sezona mi je najjači utisak! To je svakako moja najbolja sezona ikada, u pogledu stalnosti, ali i nivoa na kojem sam se sve vreme takmičio. Napravio sam vrlo malo grešaka, bio sam brz na svim stazama, osvajao sam bodove na svakom trkačkom vikendu”.

Sitroenov vozač svakako je morao da pomene svoju domaću trku: “Ako baš moram da biram trenutak, onda to mora da bude Argentina, jer sam tamo imao savršen vikend, pred domaćom publikom. Slušao sam himnu na podijumu, to je bilo nešto zaista posebno. Šangaj je takođe bio odličan, ali verujem da je Argentina ipak bila najbolja”.

bigm_512_LOPEZ bigm_137_Lopez
I sam Pečito bio je iznenađen svojom formom u tekućoj sezoni i priznaje da nije mogao da poveruje da će biti u ovakvoj situaciji u ovoj fazi takmičenja.

“Da mi je neko prošle godine rekao da ću biti ovako blizu osvajanja titule, ne bih mu verovao. Ponekad kad to kažem, ljudi mi ne veruju, ali istina je – ja ovo zaista nisam očekivao. Sa mnogo čime sam morao da se suočim, pre svega ceo tim je ušao u novo takmičenje. Automobili su se mnogo promenili, pa iako smo puno testirali, nismo mogli da znamo kakvi smo u odnosu na konkurenciju. Ja sam bio poslednji vozač koji je došao u ekipu i morao sam mnogo da učim, uključujući i staze, zato je u početku bilo malo teže. Naravno, želeo sam da osvajam trke, konačno i šampionat, ali ako se vratim u prošlu godinu, sve se ovo dogodilo veoma brzo i to je zadivljujće. Otišao sam iz Argentine, pridružio se timu sa dvojicom fantastičnih timskih kolega, počeo da pobeđujem i došao u priliku da osvojim titulu i budem prvi Argentinac posle Huana Manuela Fanđa kome će to poći za rukom. To je za mene nešto posebno”.

AUTO - WTCC SPA-FRANCORCHAMPS 2014Lopes neće promeniti svoj pristup trkama, on želi da šampionat reši što je pre moguće, ne ostavljajući prostor sudbini da preokrene situaciju: “Mislim da će strategija u kvalifikacijama biti ista kao i uvek – moraću maksimalno da napadam. U zavisnosti od pozicije koju ću imati u nedelju, pokušaću da osvojim titulu što je pre moguće. Da upotrebim malo drugačiji rečnik, želim da iskoristim “meč-loptu” kako bih se osećao bezbedno i uživao u ostatku šampionata. Ako budem imao priliku, sigurno ću je iskoristiti, ali ću biti i oprezan, da bih izbegao greške i odneo titulu kući”.

Uz prednost od 93 poena u odnosu na timskog kolegu Uvana Milera, Lopesu je potrebno 17 bodova da bi osvojio svoju prvu titulu. A prvi poeni stiču se već u kvalifikacijama…