Lopesu prva pol pozicija, Borkoviću 13. startno mesto

Start WTCC kvalifikacija na autodromu Terme Rio Ondo bio je pomeren za deset minuta, ali to nije pomoglo Igu Valenteu, koji je bio prinuđen da propusti ovu sesiju. Kampos rejsing nije uspeo da na vreme popravi njegov “kruz” posle udesa koji je Francuz imao na drugom treningu, a upitno je i njegovo učešće na sutrašnjim trkama.

Već u prvom brzom krugu, Norbert Mihelis imao je maler: Mađaru je otpao prednji levi točak, što je označilo i kraj njegovih kvalifikacija. Prvo relevantno vreme od 1.47.040 postavio je Mehdi Benani sa privatnim “sitroenom” i u ranoj fazi sesije našao se ispred Leba i Maa Ćinghue. Tijago Monteiro je tek u drugoj fazi Q1 uspeo da uradi nešto više i dođe do četvrte pozicije dok je Rob Haf sa svojom novom “vestom” dospeo na treće mesto. U finišu prvog dela kvalifikacija, Ivan Miler imao je problema sa zadnjim krajem svog “c-elizea”, Borković je brzi krug upropastio izletanjem na travu, a ni Rikard Rajdel nije imao dobar dan i prolaz u Q2 bio mu je nemoguća misija.

Najbrži Q1 krug izvezao je Rob Haf ispred Benanija, Leba i Stefana D’Astea. Hose Marija Lopes zabeležio je peto vreme, a pratili su ga Tijago Monteiro, Ma Ćinghua, Ivan Miler i Tom Čilton. U prvom delu kvalifikacija od daljeg učešća oprostili su se Dušan Borković, Džon Filipi, Gregoar Demustije, Rikard Rajdel i Norbert Mihelis.

Drugi deo sesije rano je presekla crvena zastava. Prekid je prouzrokovao Mehdi Benani, koji je posle izletanja sa staze ukopao svoj “sitroen” u pesak a redarima je trebalo vremena da uklone “c-elize” SLR tima. Posle restarta, Lopez je došao do prve pozicije (1.45.981) ali je njegov kineski timski kolega bio brži krugom od 1.45.808s. Tijago Monteiro je ubacio svoju “hondu” u treći segment kvalifikacija, dok su preostala četiri mesta zauzeli svi fabrički vozači francuske ekipe. U Q3 su prošli Ma, Lopes, Miler, Monteiro i Leb.

Deseto mesto i pol pozicija za trku 2 otišli su Džejmsu Tompsonu, njegov timski kolega Rob Haf će morati da startuje tek sa 11. mesta, a najbrži vozač “ševroleta” bio je šestoplasirani Tom Čilton.

U finalnoj Q3 deonici svi “preživeli” vozači imali su po jedan brzi krug na raspolaganju. I Sitroen generalno, a Hose Marija Lopes posebno, prikazali su šta mogu. Argentinac je startovao pretposlednji, četvrti, zabeležio je najbolje vreme od 1.45.461 i bio brži od Ivana Milera za više od jedne sekunde. Treće mesto pripalo je Sebastijanu Lebu, ispred Maa Ćinghue, dok je Tijago Monteiro postigao peto vreme i osvojio je petu startnu poziciju za trku 1. I Leb i Ma napravili su očigledne i grube greške i nakratko su se našli van staze, ali i bez tih kikseva, teško da su imali išta u rezervi čime bi ugrozili Pečita.