Maksimilijan Gec voziće za Mercedes u DTM-u 2015.

Maksimilijan Gec, aktuelni prvak Blanpan sprint serije, biće jedan od vozača Mercedesa u DTM programu 2015. Dvadesetosmogodišnji Nemac u proteklim sezonama je nastupao u GT3 trkama, za volanom „mercedesa SLS AMG“, u okviru AMG klijentskog programa.

Gec je u periodu između 2011. i 2014. vozio 82 trke u modelu SLS AMG GT3. Zabeležio je 10 pobeda, 32 plasmana na podijumu i 60 top-10 rezultata. Titulu u Blanpan sprint seriji stekao je 2014, u 2013. je osvajao 24 sata Spa i 1.000 kilometara Nirburgringa, a u sezoni 2012. bio je šampion ADAC GT Masters serije.

_BKN9613Pilot iz Bavarske dosad je izvezao dva testa u DTM automobilu, prvi 2013. na Lauzicringu, a drugi u decembru prošle godine na Heresu. Obe probne vožnje bile su između ostalog i nagrada za rezultate postignute u GT takmičenjima.

Svoj novi angažman Maksimilijan Gec je opisao kao ostvarenje sna: „Dugo ću pamtiti trenutak kada sam saznao da ću se trkati u DTM-u 2015. Veličanstven je osećaj znati da su šefovi u Mercedes Bencu pomno pratili uspehe koje sam tokom proteklih godina postizao trkajući se za različite timove u okviru AMG klijentskog sportskog programa. To pokazuje da klijentski programi imaju vrhunske vozače i da mogu da budu odlična odskočna daska ka većim stvarima. Učiniću sve što je u mojoj moći da postignem uspehe u DTM-u, ali sam svestan da ove sezone imam puno da naučim.“

maximilian-gotz-si-unisce-alla-mercedes-benz-dtm-line-up-nel-2015-amg_20150121b_chr_witt_05Mercedesov AMG klijentski sportski program ustanovljen je 2011. godine, a najskoriji uspeh mu je dvostruka pobeda na 24 sata Dubaija, ostvarena početkom januara. Na trci je učestvovalo rekordnih 12 automobila SLS AMG GT3, što u Štutgartu smatraju znakom poverenja i zadovoljstva mušterija. Čelnici Mercedesa vide prelazak Maksimilijana Geca u DTM kao potvrdu uspešnosti klijentskog programa i dokaz da on timovima i vozačima pruža odlične izglede za afirmaciju u aktuelnom takmičenju, kao i za dalji napredak u svetu auto-sporta. „Trokraka zvezda“ tokom niza godina promoviše mlade talente i u kategorijama jednoseda, kroz program u Formuli 3.

Mercedes će u DTM-u 2015. nastupiti sa osam automobila, a pre Maksimilijana Geca kao prvi od vozača potvrđen je Geri Pafet. Kome će pripasti preostalih šest kokpita, tek treba da se sazna. Audi je jedini proizvođač koji je objavio imena svoje cele trkačke osmorke, dok je BMW takođe najavio takmičarski oktet, ali je zasad imenovao samo sedmoricu pilota.