Mali revanš za Brends Heč: Eš Saton najbrži na testu na Trakstonu

Aktuelni BTCC šampion, Ešli Saton bio je najbrži na u četvrtak voženom testu na Trakstonu.

Vozač “subarua levorg“ je sa vremenom od 1:15.717 bio samo 0.026 sekundi brži od Majka Bušela u “folksvagenu CC“.

Met Nil je u fabričkoj “hondi sivik“ završio na trećoj poziciji, sa zaostatkom od nepune desetinke (+0.094).

Saton je najbrže vreme postavio na poslepodnevnom delu testa, a ukupno je odvezao 40 krugova.

Nil je u jutarnjoj fazi testa prešao samo osam krugova, pošto je veći deo proveo u garaži zbog problema sa pedalom gasa.

“Ovo je bio brz dan, i svi su bili brzi, mislim da je to zbog nižih temperatura, motori su bolje disali“, rekao je Saton. “Došli smo ovde da nakupimo kilometražu i mislim da smo poboljšali neke komponente automobila.“

“Ja čak i nisam jurio brzi krug, imali smo da sprovedemo određeni program, što smo i učinili. Najbrže vreme je samo bonus.”

“Pred početak sezone smo testirali na Doningtonu, a zatim i na Brends Heču, ali tada je padala kiša, pa je taj test izgubljen. Na Trakston smo došli da bismo smanjili zaostatak za drugim timovima, ali smo uspeli da poboljšamo automobil, i nadam se da ćemo ovu brzinu uspeti da prenesemo na Donington.“

Saton je peti u vozačkom poretku šampionata posle početne tri trke na Brends Heču. On je u Kentu nastupao s motorom starije specifikacije, koji je pripremio Mauntjun, a Subaru tim planira da na Donington parku u svoje automobile ugradi agregate tjunirane u Svindonu.

“Mislim da na ja ni automobil nismo pokazali sve od sebe, pa sam prezadovoljan postignutim vremenom“, izjavio je Bušel, inače osvajač britanskog Klio kupa. “Takođe smo napravili i simulaciju trke, da vidimo kako će se gume trošiti. One su odlično izdržale, pa sam optimista kada su u pitanju trke na Trakstonu.“

“Motor je radio dobro, ali pred nama je dug put kako bismo razumeli automobil”, izjavio je Met Nil.

Džek Gof u “hondi“ završio je na četvrtoj poziciji, dok se iza njega plasirao dvojac Forda, Sem Tordof – Tom Čilton.

Vozač “voksola“ Džoš Kuk postigao je sedmo vreme, a za njim su se poređali Den Kamiš u “hondi“ i Ejden Mofat u “mercedesu“. Deseto mesto pripalo je Kukovom timskom kolegi Seni Proktoru, senzacionalnom pobedniku trke 2 na Brends Heču.

Ukupno 25 vozača učestvovalo je na testu na Trakstonu, a njih 17 se našlo u intervalu od jedne sekunde u odnosu na Satona. Prva devetorica postigla su krugove brže od vremena prošlogodišnje BTCC pol-pozicije na ovoj stazi.

Test su propustili BTC Norlin, Spidvorks, AMD “MG-jevi“, Džejk Hil u “folksvagenu“ i Oli Džekson u “audiju“, što znači da, između ostalih, nisu vozili Tom Ingram, Tom Bordman i Džejms Neš.