Stoti BTCC podijum za “BMW 125i M sport”

Na otvaranju sezone Britanskog turing šampionata na Brends Heču, model “BMW 125i M sport” ekipe Vest Sari stigao je do lepog jubileja, svog stotog podijuma u najvažnijoj automobilskoj seriji na Ostrvu.

Ekipa koja brani timsku i proizvođačku BTCC titulu doduše nije upisala nijednu pobedu u Kentu, pa su izlasci na pobedničko postolje bili vrhunac postignuća. Reč je o drugom mestu Kolina Turkingtona za Tim BMW i trećem Endrjua Džordana za Pirtek rejsing u prvoj vožnji, što su 99. i 100. pobedničko postolje za bavarski automobil.

Kolinov ubedljiv prodor sa 27. na 9. mesto u trećem sprintu, uz izvezen najbrži krug, takođe je akcija koja će ostati upamćena u prvoj rundi kampanje 2018, u samoj ekipi ocenjenoj “ohrabrujućom”. Za razliku od kolega po marki automobila, Rob Kolard imao je vikend za zaborav.

U zbiru, BMW rezultati su ipak takvi da marka posle Brends Heča vodi u BTCC poretku proizvođača, s 2 boda više od Subarua, 13 više od Voksola i 25 ispred Honde.

Turkington je na otvaranju prvog sprinta napredovao za jedno mesto i postao je prvi pratilac vodećeg Džeka Gofa, koga je pritiskao tokom cele trke, nadajući se da će ga primorati na grešku. To se nije dogodilo i Kolin je na cilj stigao drugi, s pola sekunde zaostatka. Iako mu je u trci 2 pripadao drugi startni red, aktuelni BTCC vicešampion odatle nije krenuo, već se zaputio u boks na kraju formacijskog kruga, jer se njegov auto sam prebacio u siguran režim rada. Tim je stvar brzo doveo u red, pa se 36-godišnjak iz Portadauna priključio koloni s krugom zaostatka i na cilj stigao kao 27. Otuda i start iz 14. reda u trci 3, voženoj po suvoj pisti, a u kojoj je Turkington zabeležio najbrži krug na putu ka konačnom impresivnom devetom mestu.

Turkington je prokomentarisao: “Normalan BTCC vikend, mnogo svetlih i tamnih strana. Dva puta smo osvojili lepe bodove, u prvoj i trećoj trci, ali je druga trka naravno bila razočaranje. Takvi nepredviđeni gremlini uvuku se u svačiju kampanju u nekom trenutku u sezoni. Idealno, ne želite da vam se dese na prvoj rundi šampionata, ali desili su se, to moramo da ostavimo za sobom i da idemo dalje. Posebno sam ponosan na to što sam u poslednjoj trci startovao 27. a završio je kao deveti. Uspeo sam da prestignem mnogo automobila na Brends Heč Indi konfiguraciji i postigao sam najbrži krug na primarnim gumama, to pokazuje tempo automobila. Ceo vikend puno ohrabruje. Bili smo brzi u svim uslovima, imam više poverenja u auto nego na predsezonskom testu, kada je vreme bilo hladnije, a uslovi na stazi lošiji. Sad su temperature porasle, auto na to vrlo dobro odgovara i ubeđen sam da ćemo napredovati. Kao trkač, sve što želite jeste auto s kojim možete napadati, a mi to imamo.”

Kolard je u prvu trku krenuo devetnaesti, u dva odvojena sudara oštetio je zadnje vešanje, ali je ipak došao do 15. mesta i jednog, ispostaviće se i jedinog boda. U trci 2 startovao je na gumama s profilom, da bi, stešnjen između dva automobila, sleteo s piste, na koju se vratio i završio na poziciji 26. Pošavši iz 13. reda u trećoj vožnji dana, napredovao je šest mesta, a zatim je na ukosnici Druids okrenut i izbačen u šljunak, što je bio i kraj finalnog nastupa.

“Došli smo na Brends Heč puni nade. Prošle godine smo tu bili drugi, ranije smo dva puta uspevali da pobedimo na prvom vikendu sezone. Ove godine sam s Brendsa poneo samo bod i to je veliko razočaranje. Treća trka je slika našeg vikenda. Dobro sam startovao i na uzbrdici ka Druids krivini, konkurent me je okrenuo. Bio sam spolja, on me je udario i izgurao pravo u šljunak. To je frustracija koja je okončala ionako frustrirajući vikend. Posle ovoga moramo da se presaberemo”, ispričao je Kolard.

“Okrugli” stoti podijum “BMW-u 125i M sport” doneo je Endrju Džordan, za volanom automobila koji izrađuje i priprema Vest Sari rejsing, ali se takmiči pod zastavom Pirtek rejsinga. Za prvu trku Džordan se kvalifikovao peti, a završio je treći, iza Turkingtona. Drugi nedeljni sprint bio je Džordanov jubilarni 300. BTCC nastup, ali je tu 28-godišnji trkač iz Stafordšira prošao znatno lošije. Opredelivši se za start na gumama za vlažnu pistu, on je proveo u vođstvu prvih 10 krugova. Međutim, staza je počela da se suši, pa je Džordan od polovine distance postao laka meta i nije mogao da učini ništa kako bi se spasao pada na 21. mesto. U trećoj trci, njegov “BMW” je pretrpeo štetu od udarca, BTCC prvak iz 2013. nije mogao ni da napada ni da se brani, te je završio sedamnaesti.

“Podijum u trci 1 bio je sjajan start sezone, on pokazuje naš istinski potencijal ove godine. S druge strane, trke 2 i 3 su bile izuzetno frustrirajuće, ali ponekad i tako biva. Svakako imamo dobar tempo i možemo da izvedemo mnogo pozitivnih zaključaka s prvog trkačkog vikenda. Izveli smo tri dobra starta, iako je to mali deo cele igre, ali mnogo ohrabruje tempo automobila. Iduće nedelje vozimo test na Trakstonu, potrudićemo se i videćemo šta tamo možemo da pronađemo, a zatim ćemo se u još jačem izdanju pojaviti na sledećem trkačkom vikendu na Doningtonu”, obećao je Džordan.

Svoje utiske izneo je i Dik Benets, direktor Vest Sari rejsinga: “Ovog vikenda pokazali smo kakav dobar paket imamo u Timu BMW. Kolin je bio brz u svim uslovima, a u trci 3 izveo je juriš i sa 27. mesta došao na deveto, postigavši i najbrži krug. Šteta je što smo imali problem u formacijskom krugu druge trke, ali se takve nepredvidive stvari ponekad dešavaju. Saosećam s Robom, jer kad stvari u BTCC-u krenu naopako, onda zaista sve ide nizbrdo. Međutim, dobro ga poznajemo, on je borac s ogromnim iskustvom i svakako će se vratiti u igru. Ovaj šampionat je dugačak, prošle su tri trke, preostalo je još 27!”

“Endrju je tri puta vrlo dobro startovao i dobro se pokazao. Njegov podijum u trci 1 pokazuje potencijal “BMW-a”, a samo su ga promenljivi uslovi na stazi sprečili da nam donese vrlo dobar rezultat u trci 2. Prošle godine, on je osvojio treću trku na Brends Heču, i sada mu je išlo dobro, ali je bio udaren. Dovoljno je da samo jedan deo vešanja bude malo iskrivljen i više niste u mogućnosti da održite isti tempo. Moraćemo da izvedemo “obdukciju” da bismo utvrdili šta se tačno desilo i da nastavimo dalje. Start je sve u svemu bio ohrabrujući.”

Sledeća BTCC runda održava se na Donington parku 28. i 29. aprila.