Matejovski testirao i predstavio nove takmičarske boje za ETCC (VIDEO)

Češki trkač Mihal Matejovski počeo je vozačke pripreme za dolazeću sezonu Evropskog kupa turing automobila. Osvajač prošlogodišnjeg srebra u TC2 klasi, namenjenoj automobilima sa dvolitarskim atmosferskim agregatima, i u 2015. će voziti BMW Krenek motorsporta. Uz pojačano prisustvo nacionalnog momenta, ambicije su porasle i osvajanje naslova postavljeno je kao cilj.

BMW 320si potpuno je obnovljen preko zime i spreman je za novu sezonu. Vozač se od decembra bavio kondicionim i psihofizičkim treninzima, kao i uvežbavanjem ETCC staza na simulatoru. Seriju pravih proba u takmičarskom automobilu Matejovski je otvorio u drugoj polovini marta na autodromu Most.

U pitanju bio funkcionalni test, kazao je Mihal: „Pre četiri meseca sam poslednji put sedeo u BMW-u 320si, cilj ovog testa bio je da se posle pauze ponovo na sve naviknem. Vozili smo na starim gumama, naravno da nam vremena krugova nisu bila prioritet, već da isprobamo sve komponente automobila. Prvi „bojevi“ test očekuje me početkom aprila u Slovačkoj i Mađarskoj.“

Bez obzira na svrhu proba na Mostu, u ekipi su veoma zadovoljni izvedenim, potvrdio je njen vlasnik i šef Jozef Krenek: „Mislim da smo na pravom putu i da smo dobro pripremljeni za dolazeće testove na Slovakija ringu i Hungaroringu. Iako nam postignuta vremena nisu bila značajna, brzina je bila tu već od prvih krugova, a to je dobar znak.“

Koliko su u Krenek motorsportu ozbiljno shvatili svoj nastup u 2015. pokazuje i cela nova linija odeće koju će ekipa nositi tokom godine. I garderoba i nove boje takmičarskog automobila za ETCC kampanju 2015. viđeni su na Mostu, ali su zvanično prikazani u Pragu, ispred zgrade državnog senata.

Novi dizajn BMW-a i trkačkog kombinezona prvi put uključuje nacionalne boje Češke Republike, a najavljeni pristup je ambiciozan. „Bojama smo pokazali da predstavljamo našu zemlju. ETCC ima šest vrlo dobro posećenih rundi i crvena, plava i bela biće definitivno primećene.“ istakao je 29-godišnji vozač iz Hradeca Kralovskog. „Ovosezonskih ciljeva ima nekoliko, a onaj glavni je jasan – da dam svoj maksimum i osvojim ETCC titulu.“

Matejovski je u međusezoni smršao 8 kilograma zahvaljujući novom režimu priprema, koji je nedeljno uključivao dva 1,5-časovna treninga i plivanje. „Tokom trka, koje obično traju pola sata, nalazimo se u kombinezonima otpornim na vatru i u malom prostoru, gde temperatura leti dostiže 50 do 60 stepeni. Ko nije fizički spreman ne može da održi koncentraciju tokom cele trke.“

matejovsky matejovskyLakši vozač znači i više pogodnosti kod podešavanja automobila, a težinu je izgubio i BMW 320si. „U poređenju sa prošlom sezonom, došlo je do promene pravila o težini, pa smo olakšali auto za otprilike 30 kilograma (sa 1.170 na 1.140 kg, uključujući vozača). Naravno, u potpunosti smo remontovali automobil, rasklopili ga do poslednjeg šrafa i ponovo sastavili, a sa partnerima smo poradili na razvoju amortizera“, objasnio je Krenek.

Zahvaljujući pobrojanim intervencijama, auto je sada brži nego kada je vožen u Svetskom šampionatu turing automobila. Prema programu održavanja, motor se osvežava na svakih 1.800 kilometara. a Česi kažu da je to distanca koja se pređe tokom polovine jedne sezone.

ETCC sezona startuje na Hungaroringu, prvog vikenda u maju mesecu, Krenek motorsportu će biti četvrta u ovom takmičenju, a Matejovskom treća u istom timu, automobilu i klasi. S obzirom na iskustvo i dosadašnje rezultate, pohod na TC2 zlato nije nerealan cilj. Krenek je verziran i titulama ovenčan tim, dok je dosad najavljena konkurencija slaba i malobrojna. Istina, rok za celosezonske prijave produžen je do 6. aprila, pa se na tom polju stvari još mogu promeniti. Podsetimo da će Krenek imati i vozača u monomarka klasi ETC kupa, tu će se Petr Fulin trkati za volanom „seat leon rejsera“.

04Češkoj trupi će nesporni vrhunac sezone biti domaća runda na automotodromu Masarik u Brnu, na koji se ETCC vraća posle jednogodišnje pauze. Evropske turing trke tu se voze od šezdesetih godina XX veka, a ako čelne pozicije u različitim klasama budu zauzimali lokalni vozači, očekuje se značajno veća poseta nego 2013. Matejovskom Brno znači mnogo više od samo još jedne trke u sezoni, jer jer se na toj stazi pre mnogo godina formirao kao takmičar. U program takmičarskog vikenda na pisti u Moravskoj (4-6. septembar) ulaze i Auto GP i trke BOSS GP serije.