Mercedes nakon dve pobede na Nirburgringu: „Zaslužili smo ovakav rezultat“

Posle četvorostruke pobede na subotnjoj DTM trci na Nirburgringu, vozači Mercedesa su svojoj ekipi doneli i plasman 1-2 u drugoj vožnji.

Robert Vikens je u subotu bio treći, a u nedelju je pobedio šesti put u karijeri, što mu je i petnaesti podijum u osamdeset DTM startova. Kanađanin je bio prezadovoljan što trka nije trajala jedan krug duže, jer je njegov prvi pratilac Pol di Resta bio jako brz.

“Trka je bila luda i naradio sam se za pobedu. Di Resta je forsirao kao lud, a Vitman i ja smo u međusobnoj borbi izgleda prilično oštetili svoje automobile. Volan više nije stajao pravo i borba je bila naporna, zato sam vrlo srećan što se završilo kada se završilo”, primetio je Vikens

Sa druge strane, Pol di Resta se ovog trkačkog vikenda dva puta popeo na podijum, što su mu 30. i 31. izlazak na pobedničko postolje u DTM karijeri.

„Naš rad u boksu nije bio dobar i koštao je nekoliko sekundi. Međutim, da mi je neko pre vikenda rekao da mogu da osvojim dva druga mesta, prihvatio bih bez razmišljanja. Bilo je mnogo kontakata, a pred nama su poslednje dve trke, što je kritičan trenutak u sezoni, što znači da ćemo morati ozbiljno da se borimo.”

Maro Engel je još jedan vozač Mercedesa koji je imao odličan vikend. Obe trke završio je u prvih pet i pohvalio je strategiju i rad ekipe: „Prezadovoljan sam što sam uspeo da se probijem sa 14. pozicije do pete. Zahvaljujem se ekipi na odličnom radu tokom celog vikenda, pogotovo kada je reč o strategiji u obe trke.“

Geri Pafet je mogao samo da bude frustriran “pažnjom” koju su mu ukazali suparnici iz BMW-a: “Farfus me je izgurao na krivini 3 i tu sam izgubio nekoliko mesta. Posle boksa, Blomkvist je ušao u mene i oštetio mi zadnji desni točak, auto se zato vrlo loše ponašao. Pred kraj trke, naišao sam na grupu automobila, tu je bio i vrlo spori Timo Glok. Pokušao sam da ga prođem, ali su svi BMW vozači rešili da me izudaraju i to me je stvarno iznerviralo.”

Lukas Auer osvojio je prvu trku, ali ga je greška u drugoj skupo koštala: “Nažalost, napravio sam grešku u ključnom trenutku trke. Preuzimam punu odogovornost za to. Posebno mi je žao zato što je ekipa radila ozbiljno tokom vikenda i nije to zaslužila.”

Rundu na Nirburgringu ocenio je i šef DTM programa Mercedesa Ulrih Fric: “Tim je svakako zaslužio rezultat ove vrste. Videli smo da se sezona zahuktava, sve je više bliskih susreta i malo koga muči savest ako izgura konkurenta sa staze. Šteta zbog onog što se desilo Aueru, ali greške se u sportu dešavaju. Siguran sam da je ljut na sebe, ali će ga to brzo proći.”

Nakon sedam od devet trkačkih vikenda, Auer je i dalje na drugom mestu u šampionatu vozača, sa devet poena zaostatka u odnosu na Matijasa Ekstrema. Mercedes se vratio na drugo mesto u poretku proizvođača.

Posle rezultata iz Ajfela, ekipa proizvođača iz Štutgarta putuje na pretposlednji vikend DTM sezone u Špilbergu sa vetrom u leđima.