Mestelan-Pinon: „Moglo bi da bude neizvesnije“

Gzavije Mestelan-Pinon, tehnički direktor Sitroen rejsinga, iskoristio je pauzu između druge i treće WTCC runde da za francuski L’Ekip kaže svoje mišljenje o dosadašnjem toku Svetskog šampionata, o performansama trojice vozača svoje ekipe i o defektnom sigurnosnom ventilu za prekid dotoka goriva, koji je naterao tim da se pomuči da bi u Francuskoj stigao do željenih rezultata.

Kakav je bilans Sitroen rejsinga posle dve prve WTCC runde, vožene u samo nedelju dana?
– Posle uspeha koji smo ostvarili na ulicama Marakeša, dve dvostruke pobede i pol pozicija na Le Kasteleu uverili su nas u to da naš „C-elize“ funkcioniše i na klasičnim stazama. To je bilo važno. Priznajemo da je naš auto bio spreman pre svih ostalih, pa smo tu imali prednost, ali primetio sam tokom vikenda na Le Kasteleu da konkurencija više nije daleko od nas.

Osećam da bi tokom sezone šampionat mogao da postane neizvesniji nego što sada izgleda. Slika te razlike u odnosu na Marakeš jesu Honde Tarkvinija i Monteira – obojica su stigli do podijuma na Le Kasteleu. Sada kada su u Hondi rešili neke od svojih tehničkih problema, počeli su da rade na podešavanju automobila. Videli smo i lepe borbe na stazi.

Do njih je došlo i zahvaljujući kaznenim startnim pozicijama Leba i Lopesa, koji su morali da krenu iz poslednjeg reda. Šta se desilo sa sigurnosnim ventilom na pumpi za gorivo?
– FIA je, prirodno, tražila da dva ventila koja nisu radila tokom kvalifikacija budu funkcionalna da bismo mogli da startujemo. Ostalo nam je samo da vidimo hoće li raditi i na kraju trke.

Informisao sam se – mi koristimo isti sistem kao i neki od naših konkurenata. Ali, taj ventil ne funkcioniše potpuno sam, s njim je povezana dovodna cev, na njega se nastavlja druga. Da li se desio preterani pad pritiska, koji je uzrokovao da taj ventil više ne funkcioniše kao obično? Još to ne znam. Ventil je bio defektan, to je sigurno. Ali, tu verovatno ima još nečega.

Taj sigurnosni sistem obavezan je na automobilu. On je za nas novina, nešto što ranije, u reliju, nismo poznavali. Interesovao sam se kod FIA čemu on služi, bio sam kod dobavljača, kupio ventile i postavili smo ih na mesta. Ništa više. Čak ništa više od toga nismo ni pokušali. Dobro, možda tu postoje stvari na kojima bismo mogli da poradimo i koje bismo mogli da poboljšamo. Pre svega, da odaberemo dobrog dobavljača.
mestelan-pinon
Podrazumeva se da ste zadovoljni onim što su prikazali vozači?
– Ono što je Sebastijan Leb postigao u prvoj trci na Pol Rikaru – startovao je poslednji i završio drugi – nije loše za reli vozača. Međutim, istina je, i kiša mu je dodatno pomogla. Umeo je da bude strpljiv iza Tarkvinija i da ga napadne onda kada je i mogao da ga prestigne. Sebastijan me je zaista impresionirao.

Ivan Miler je, očigledno, potvrdio svoje iskustvo. Drago mi je što je uspeo da pobedi, jer je u Marakešu startovao u lošem ritmu. Potrebno mu je samopouzdanje i svakako je potrebno neko vreme za privikavanje na automobil, jer je veći nego pre, i mnogo drugačiji od onoga na šta je Ivan navikao tokom prošle decenije u WTCC-u.

Što se tiče Pečita, znali smo da je izuzetno brz, ali start sa poslednje pozicije i pobeda na drugoj trci na Le Kasteleu – to je neverovatno. Izabrao je odličnu putanju na startu i brzo se našao na vrlo dobroj poziciji, ali da biste pretekli Monteira u krivini Sinj, morate biti inteligentni. Tamo se vozi 210 km/h…