Mihelis ostao vodeći u Jokohama trofej kategoriji

Trećim mestom u trci 2 na Nordšlajfeu Tijago Monteiro je izjednačio svoj najbolji rezultat u aktuelnoj WTCC kampanji i drugi put u 2015. popeo se na podijum. Gabrijele Tarkvini morao je da se zadovolji bodovima u obema trkama, dok je Norbert Mihelis u prvom subotnjem nastupu bio najuspešniji privatnik.

Tijago je imao pol poziciju za trku 2, sjajno je startovao i poveo ispred timskog kolege Tarkvinija. Ni Italijan ni Portugalac nisu dugo odolevali naletima Ivana Milera, ali su držali priključak za vozačem Sitroena. Obe “honde” prikazale su konstantan tempo i dobro vladanje u krivinama, ali i dramatičan deficit u krajnjoj brzini. Do poslednjeg sektora poslednjeg kruga nemačke WTCC runde činilo se da će dva fabrička “sivika” moći da stignu do pobedničkog postolja, ali u završnim kilometrima, na najdužem pravcu na stazi, nisu imali čime da se suprotstave Hoseu Mariji Lopesu. Argentinac je s lakoćom pretekao obojicu, Tarkviniju je uskratio izlazak na podijum, a Tijaga je zbacio na treće mesto.

2015_wtcc_germany_1709 10406696_640724166027780_7368621966636596664_nMihelisova trka 2 okončana je zbog oštećenja zadnjeg oslanjanja, nastalog u kontaktu s konkurentom već u prvom krugu. Ipak, prva subotnja vožnja donela je mađarskom vozaču četvrto mesto u apsolutnom poretku i trijumf u kategoriji privatnika. Norbi i njegov tim Zenge motorsport tu su osvojili još vrednih poena u borbi za Jokohama trofej, mada je Mihelisova prednost u pojedinačnoj konkurenciji smanjena na samo 3 boda.

U trci 1, Tarkvini je osvojio peto mesto, a Monteiro je bio prinuđen da odustane u poslednjem krugu, jer mu je pukla guma, što je posledica ranijeg kontakta sa Valenteom.

11057815_640548202712043_6470094626854860148_n
“Bio sam veoma zadovoljan vladanjem automobila”,
izjavio je Tarkvini posle nemačkog WTCC trkačkog vikenda. “Unapređivali smo šasiju u svakom izlasku na stazu. U trci 1 sam sledio Tijaga sve dok on nije odustao, ali u poslednjem krugu nisam uspeo da odbranim peto mesto i završio sam šesti. Moj start u trci 2 bio je dobar. Bilo je dosta gužve na prvoj krivini, pa smo se Tijago i ja smestili na pozicijama dva i tri. Međutim, ponovo nismo uspeli da se odupremo napadima u poslednjem krugu. Zadovoljan sam osvojenim bodovima i stvarno sam uživao trkajući se ovde”.

“Odvojio sam se na startu trke 2, mogao sam da forsiram, bio sam samouveren, najbolji osećaj koji sam imao tokom celog vikenda”, kazao je Monteiro, jedini osvajač podijuma u Nemačkoj koji ne vozi “C-elize”.

“Balans automobila je bio dobar, forsirao sam do kraja, fokusiran na Ivana. Kad je Lopes pretekao mog timskog kolegu, nadao sam se da će sa mnom sve biti u redu, ali je i mene prošao prilično lako. To nije ništa novo, znamo gde smo jaki i koje su nam slabe tačke. Moramo još puno da radimo”, zaključio je posle finiša razočarani Tijago. On je tek na podijumu uspeo da potisne dotle vidnu gorčinu izazvanu nedovoljnom brzinom “sivika”, falinkom za koju leka nema već godinu i po dana.

11231747_640722696027927_5674523592750087100_n“Uživao sam u svakom trenutku vožnje na ovoj stazi”, istakao je Mihelis, posle Nirburgringa i dalje lider Jokohama trofej vozačkog poretka. “To je bilo nešto izuzetno, adrenalin je neverovatan, kao i podrška gledalaca.”

“U trci 1 sam krenuo sa četvrtog mesta, znao sam da će se teško preticati, pa sam se fokusirao na start. Pošao sam dobro, ali sam u kontaktu bio izguran. Moj upravljački sistem bio je oštećen, auto nije radio sasvim kako treba, pa sam se uplašio veće štete i morao sam da se zadovoljim četvrtim mestom. I da sam se našao ispred Leba, nisam siguran da bih ga zadržao za sobom na najdužem pravcu.”

“U trci 2 sam takođe dobro startovao, čak sam i osvojio nekoliko pozicija, ali sam opet imao kontakt. To je bio maler, izvukao sam deblji kraj i zbog prevelikog oštećenja morao sam da odustanem, inače sam posle starta imao zamah da stignem četvrti ili peti”, ispričao je pilot Zenge motorsporta.

Direktor J.A.S. motorsporta Alesandro Marijani primetio je kako je jedan izlazak na (apsolutni) podijum mala nagrada za ogroman uloženi trud cele ekipe, ali je pohvalio Norbijev trkački rezultat i zadržanu lidersku poziciju među privatnicima. Daisuke Horiuči, šef razvoja Hondinog WTCC projekta, priznao je da je razočaran konačnim ishodom i najavio da će podaci prikupljeni na Nirburgringu poslužiti u planiranju budućih koraka…