Miler: Nije slučajnost što me zanima relikros

Početkom septembra četvorostruki WTCC prvak Ivan Miler upustiće se u avanturu zvanu Svetski relikros šampionat. Fabrički pilot Sitroena će se na francuskoj rundi ove serije, na stazi Loik, naći za volanom „pežoa 208 RX“ britanskog Albatek rejsinga.

Izveštač portala motorsport.com razgovarao je s Alzašaninom o tom novom izazovu i otkrio je da trofejni pilot svemu pristupa s ozbiljnijom namerom od one prvobitno pretpostavljene.

Svojim relikros debijem Miler osvaja još jednu takmičarsku disciplinu, pošto se osim u turingu dosad pojavljivao i u jednosedima, prototipovima, u WRC-u, u GT automobilima, u trkama na ledu, na Dakaru, čak i na brdskim stazama. Iskustvo koje će steći na Loiku ne može se smatrati beznačajnim, jer Ivanov ugovor sa Sitroen rejsingom ističe koncem ove sezone i to otvara prostor za brojna nagađanja o budućnosti…

MullerIvane, kako je došlo do dogovora između tebe i Albateka o nastupu na Loiku?
– Donekle je slučajnost što smo se pronašli. Vlasnik tima Endi Skot i ja imamo zajedničkog prijatelja. Skot je želeo da na test pozove profesionalnog vozača koji bi mu dao svoje mišljenje o automobilu. I tako sam pre nekoliko meseci pozvan da izvezem test „pežoa 208 RX“ na stazi Falera. Po završetku testa, ekipa me je pitala da li sam zainteresovan da se trkam s njima. Pomislio sam „zašto ne“ i onda smo tražili datum koji se neće podudarati sa WTCC-om, pa smo se dogovorili da vozim Loik. Pošto je to francuska runda relikros šampionata, ispalo je baš srećno rešenje.

U poređenju sa onim s čime si se već sreo kao trkač, ne mislim na WTCC, već više na Andros trofej ili na tvoje WRC startove, da li si se na tom testu susreo s nekim od osećaja koje već poznaješ?
– Relikros je prilično drugačiji, razlikuje se od Andros trofeja, razlikuje se od relija. I zbog toga sam proveo dva dana testirajući, da uspostavim parametre i da se uživim i udubim u stvar. Neki tehnički problemi onemogućili su me da vozim onako kako sam želeo, nisam izveo sve što sam hteo da izvedem, ali je bez obzira na to bilo zanimljivo.

MullerKoje su glavne teškoće u prilagođavanju na relikros automobil od 600 KS?
– Auto je dobar i vrlo brz, ali treba da se naviknem na činjenicu da je napravljen da se vozi i na asfaltu i na zemljanoj podlozi da zbog toga tu ima mnogo kompromisa.

Navikavati se na auto je jedno, a trkati se s njim u grupi, u burnim relikros takmičenjima sasvim drugo, zar ne?
– Ma otkriću ja sve to! Prvo start sa linije, pa prva krivina… Zatim, u pitanju je svetski šampionat, najviši mogući nivo. Ostalima će to biti središnjica sezone i svi će voziti žestoko. Moraću da izbegnem sve zamke i uopšte neće biti lako.

Muller MullerJesi li sebi zadao neki određeni cilj za Loik?
– Iskreno, nisam. Učiću i istraživaću. Kao što sam već rekao, sve tek treba da otkrijem, nisam ni u mogućnosti da sebi postavim bilo kakav cilj.

Relikros je disciplina koja ti postaje bliska?
– Disciplina je lepa, ona doživljava eksplozivan rast i još će se razviti. I nije slučajnost što me zanima baš ta serija…