Miler: Start je rešio sve

Prvi put otkako se WTCC trke održavaju na Hungaroringu Ivan Miler nije se upisao u pobednike. U subotu je obezbedio idealnu startnu poziciju, ali to nije bilo dovoljno da se u trci 1 odupre aktuelnom prvaku i timskom kolegi Pečitu Lopesu.

Možda i da bi sakrio razočaranje zbog poraza pretrpljenog na stazi za koju je specijalista, Francuz je tokom konferencije za medije izgledao kao da se jezivo dosađuje.

„Svakako bih voleo da sam osvojio trku, ali sam nažalost startovao lošije od Pečita i posle toga je trka bila završena. Prva tri ili četiri kruga sam pokušavao da forsiram, ali sam posle toga popustio – nije imalo smisla da nastavim da napadam i rizikujem. Drugo mesto je bolje od trećeg“, prepustio se Miler filozofiji.

HUNGARY_197Prvi Ivanov pratilac u trci bio je Valente u „ševrolet RML kruzu“, međutim Kamposov trkač nijednom nije ozbiljno zapretio četvorostrukom šampionu sveta. „Igo me nije pritiskao, primetio sam da je razmak do njega rastao, odmicao sam mu desetinku ili dve u svakom krugu. Nisam bio zabrinut zbog njega, a rastojanje je do kraja trke još malo i poraslo, jer je njega napadao neko drugi. Drugo mesto je najbolji rezultat koji sam mogao da ostvarim.“

Na trci 2 prvi put ove godine nijedan „sitroen“ nije stigao do mesta koje vodi na podijum. Prema Milerovom mišljenju, to nije isključivo posledica maksimalnog balasta od 60 kilograma na „C-elizeima“ i rasterećenja svih ostalih automobila, već i karakteristika same staze, kao i tehničkih uslovljenosti: „Na Hungaroringu se teško prestiže, ali je i naš prostor za napredak ove godine manji. Verujem da su ostali više napredovali, što je i normalno.“

wtcc20150503002Poraz u trci 1 as iz Alzasa pripisao je sopstvenom lošem startu. Kada smo posmatrali tu situaciju, učinilo nam se da je Ivan prvo krenuo da zatvara Valentea, pa se „u hodu“ predomislio i pokušao da zatvori Lopesa, u čemu nije uspeo. Zamolili smo ga da nam objasni taj detalj.

„Ne, ja sam probao da pokrijem sve, ali nažalost moj auto nije bio dovoljno širok da bi zaustavio i Valentea i Pečita. Odmah sam video da je moj start bolji od Valenteovog, ali sam video i da je lošiji od Pečitovog. Kada ste na pravcu i kad jednom startujete, ne može se više mnogo uraditi osim da držite pun gas i menjate brzine. Ali, Pečitov start je bio toliko bolji da ništa nisam mogao da učinim da bih ga zadržao za sobom“, priznao je veteran turing ratova.