Miler: Sve svoje iskustvo stavio sam na raspolaganje Sitroenu

Iako je Ivan Miler „otac“ trkačkog „sitroena C-elize“, automobila koji je razvijao od leta 2013, taj superiorni model doneo je svetsku krunu Pečitu Lopesu. Nova sezona je prilika da as iz Alzasa okrene novi list, presloži kockice i ovoga puta kao izazivač uđe u okršaj sa 14 godina mlađim aktuelnim šampionom. Verovatno i ne samo s njim.

Francuz je četvorostruki WTCC prvak i vlasnik rekorda po broju pobeda, pol pozicija i najbržih krugova, osvajač BTCC naslova 2003. i deset Andros trofeja. U svom tipičnom stilu pomalo nadobudnog veterana koji je bio svuda, video sve i nikome ništa ne mora da dokazuje, Ivan je odgovarao na pitanja novinara portala Omnikorse i nagovestio je da smatra kako je timskim kolegama možda i previše pomagao.

Šta ti je nedostajalo da prošle godine i peti put postaneš WTCC šampion?
– Trošio sam previše energije na raznim stranama. Imam i svoj trkački tim koji moram da pratim i često sam na WTCC dolazio mentalno premoren. Moja krivica, nema sumnje. A povrh toga, umešali su se i maleri, kao što su udesi u Marakešu, Salcburgu i Šangaju, ili probušena guma u Japanu. Kada ne uspete da završite četiri ili pet trka, shvatite da je titulu skoro nemoguće osvojiti. U određenom trenutku video sam da je razlika (u bodovima) do te mere velika da o naslovu više nisam ni mislio, a bilo mi je svejedno da li ću završiti drugi ili treći u plasmanu.

wtcc20140525016Bilo je i trenutaka nervoze, na primer u Salcburgu.
– Da, u Austriji se desio kontakt sa Lopesom, izgurao me je. Takve stvari se u trkama dešavaju, na pisti nismo prijatelji nego suparnici. Trkački svet je takav i tu nema problema.

Razvijao si „C-elize“ od početka. Šta si svoje ugradio u taj automobil i gde misliš da se on može poboljšati, pošto je ionako apsolutno najmoćniji?
– Mnogo sam radio na razvoju do prve trke. Leb se bavio set-apom, a ja ostalim. Uvek se može poboljšati, ali ne znam koliko. Isprobali smo nova rešenja na pet ili šest pozicija, videćemo hoće li funkcionisati.

U ekipi si najiskusniji, jesi li timskim kolegama bio i neka vrsta mentora i vodiča?
– Sve svoje iskustvo stavio sam na raspolaganje njima i Sitroenu, to danas više ne mogu da radim! Zapravo, možda sam i preterao…

Vidiš li nekoga ko bi mogao da vas pobedi?
– Danas je to nemoguće reći, ne znam koliko su Honda, Ševrolet i Lada radili na tome da se poprave, znam samo da smo i mi pokušavali da napredujemo. Shvatićemo posle prvih kvalifikacija u sezoni.

hi_2093_0e80 030505-a-vau
U kalendaru više nije Makau…
– Tačno, ali nije da sam zbog toga razočaran. Bili smo tamo deset godina, lepo je nešto promeniti. Katar i noćna trka biće nešto novo. U prvi mah nisam tome pridavao toliko pažnje, ali četiri nove trke su dobrobit za šampionat. A Katar je u svakom slučaju bliži od Makaua.

A šta misliš o Monci?
– Nažalost ima već nekoliko godina kako tamo više ne idemo, a nekad je na njoj počinjala sezona. Stvarno šteta, ali ima raznih staza na koje više ne odlazimo a na kojima bih voleo da se trkam.

Šta misliš o trci na Nordšlajfe?
– To je pista s bogatom istorijom i lepa novina za šampionat. Ja ću se ponašati kao na svakom drugom trkačkom vikendu – ne poznajem je, ali sam smiren, nisam uplašen. U novembru sam tamo bio sa svojim putničkim automobilom i pokušao sam da upoznam pistu na simulatoru, ali tu ima još mnogo posla.

1107246676 kia_wins_andros_trophy_2005Kad smo kod simulatora, rekao si da ti je zadavao probleme.
– Tako je, nisam se navikao. Već posle jednog kruga bivao sam umoran. Sad sam se popravio i stigao sam do tri ili četiri kruga! Problem je u tome što sam ja vozač stare generacije i nikada nisam koristio simulatore. Ne znam zašto mi stvara probleme, možda oni potiču od udesa koji sam imao u Makauu 2009. godine, kada sam povredio unutrašnje uho.

Mihael Šumaher je govorio da mu je od simulatora muka…
– I meni! Ali on i ja smo ista generacija, rođeni smo iste godine (1969) i nemamo poverenja u tu tehnologiju. Pokušavam i sam – prošle godine sam počeo jer Sitroen ima simulator instaliran u fabrici. Imam jedan i kod kuće, isporučila mi ga je firma koja sarađuje s mojim privatnim trkačkim timom. Pomalo i ponekad mi uspeva, ali to je velika muka.

Jesi li razmišljao da se okušaš u drugim takmičenjima? Šta misliš o Le Manu?
– Na Le Manu sam već bio, to je svet koji me ne zanima i ostavio sam ga iako sam u rukama imao dogovor s Audijem. Trka je svakako lepa, možda malo opasnija od ostalih, ali me ne privlači posebno.

audi_motorsport-130301-1179Koje su razlike između TC1 i ekstremnijih automobila poput LMP1?
– Mnogo se razlikuju jer prototipovi imaju veći aerodinamički potisak i veće brzine, a i težina je drugačija. To je zaista drugi sport. U karijeri sam se trkao u raznim serijama, u reliju, na ledu, u jednosedima, na Dakaru. Danas sam stariji i sviđa mi se da ostanem u turingu.

Posle svih ovih godina, kako se održavaš u formi?
– Pazite, Tarkvini je još stariji od mene! Pokušavam da se najmanje dva ili tri sata dnevno bavim sportom i fitnesom, ali moram i psihološki da budem spreman jer nastupam u svetskom šampionatu, a tu je nivo visok.

Kakav ti je stav uoči trka? Smiren si, ili imaš nekih briga?
– Ovo će biti moja 36. trkačka sezona, znam kako treba nastupiti u šampionatu. Vrlo sam koncentrisan i nemam posebnih strahova.

8046522371_cbe6ae6926_o
Primećuješ li nekog mladog WTCC vozača koji će daleko dogurati?
– Mislim da svi koji se trkaju s nama imaju potencijal, ali je uvek teško predvideti u kom pravcu će se razviti njihova budućnost. Neke od novajlija iskreno čak i ne poznajem, ali ako su tu, znači da postoji razlog…

Sitroen nema u planu neki putnički auto u sportskoj verziji?
– Ne, ali se meni i ne sviđaju automobili, draži su mi motocikli. Otac mi je zabranio da se trkam na motorima kada sam bio mlad, zbog toga sam i prešao na automobile, ali na ulici vozim jako sporo. Vozim miniven u koji mogu da smestim sve svoje stvari, bicikle, igračke za moju ćerku…

Znači da te nikad nije zanimalo da imaš automobile u kojima si pobeđivao?
– Ne, a ne znam ni gde bih ih stavio! Uvek govorim – ako bi mi poklonili „ferari“, prodao bih ga!