Miler: U Maroku nećemo stići do šeste brzine, možda ni do pete!

WTCC ove godine dolazi na kompletno renoviranu i izmenjenu stazu Mulaj el Hasan u Marakešu.

Vodeći u generalnom plasmanu i branilac titule Hose Marija Lopes nada se da će nastaviti niz dobrih rezultata koji čine tri uzastopne pobede na glavnim trkama, dok Ivan Miler posle prvog izlaska na podijum u 2016. gađa svoj prvi trijumf u godini. Mehdi Benani će imati bezrezervnu podršku domaće publike posle briljantnog starta sezone i prve pobede u “C-elizeu” tima SLR.

Marokanska staza prvi put se našla na WTCC kalendaru 2009. godine i bila je poznata po veoma dugim, šikanama ispresecanim pravcima, povezanim ukosnicom i jednom paraboličnom krivinom. Atipična ulična pista oivičena betonskim zidovima veoma je prijala Sitroenu.

citroenU 2014. godini francuski proizvođač otvorio je sezonu u Marakešu apsolutnom dominacijom, kad su Lopes, Leb i Miler okupirali ceo podijum. Prošle godine podvig je ponovljen i dodatno proširen petostrukim trijumfom u trci 1, u formaciji: Lopes-Ma-Leb-Benani-Miler.

Sada se sve u Maroku menja. Staza je na istoj lokaciji, ali je konfiguracija potpuno nova i sasvim različita od prethodne, sa krivinama izgrađenim oko padoka i uz delimično korišćenje stare trase. Dodatno, trke će biti vožene u smeru suprotnom kretanju kazaljke na satu. Mulaj el Hasan sada je jedna od najkraćih staza u istoriji WTCC-a, ima svega 2,971 kilometar.

lopes“Zaista mi se dopadala stara staza, bila je kao nijedna druga na svetu”, rekao je Lopes. “Pošto sam se pripremao na simulatoru, stekao sam utisak da će nova staza biti veoma spora. Nećemo ići brže od 200 kilometara na sat i ne vidim nijedno pogodno mesto za preticanje. Staza izgleda uska, bez velikih krivina gde se može obići rival. Vremena krugova će biti slična, pa će i najmanja greška koštati više nego bilo gde drugde. U svakom slučaju, drago mi je što idemo u Maroko, na početku sezone je bilo hladno, a atmosfera je tamo uvek uzavrela.”

Mileru je žao što su pravci u Marakešu toliko skraćeni.

“Nikad nećemo dobaciti do šeste brzine, možda čak ni do pete”, primetio je Francuz. “Na papiru, šanse za preticanje su ograničene, ali ću konačni sud doneti kad izađem na stazu. Nadam se dobrom vikendu, boljem nego na Hungaroringu. Da, popeo sam na podijum prvi put ove sezone, ali su pobede ono što ciljam!”

mullerLokalni heroj Mehdi Benani započeo je sezonu odličnim rezultatima: dva apsolutna druga mesta u Francuskoj i Slovačkoj krunisana su trijumfom u Mađarskoj. Osim što vodi u WTCC trofej poretku, Marokanac je i treći u generalnom, iza Lopesa i Monteira. On će, kao i na prethodna tri vikenda, upotpuniti ekipu Sitroena za MAC3.