Polstar Cijan neprikosnoven u STCC, Dalgren u vođstvu

Robert Dalgren izvanredno je započeo STCC sezonu, osvajanjem pol pozicije, pobedom u trci 1 i drugim mestom u trci 2 na stazi Aerodrom Hevde u centralnoj Švedskoj.

Na prvoj rundi Skandinavskog šampionata gost ekipe bio je Skot Mekloflin, koji vozi za Volvo u Australijskoj V8 seriji i koji je na Hevdeu nastupio umesto princa Karla Filipa Bernadota. On je u Q1 fazi kvalifikacija postigao drugo vreme, iako bez prethodnog iskustva u siluetnom “volvou S60” i na pisti Hevde. Treći Q1 rezultat imao je treći pilot ekipe Rihard Jeranson.

Volvo01STCC_TW117Startni raspored STCC trke 1 određuju rezultati Q2 sesije, a vozači Polstar Cijan rejsinga tu su zauzimali prvu (Dalgren), drugu (Jeranson) i četvrtu poziciju (Mekloflin). U trci 2 startuje se po inverznom rasporedu Q1 runde, što je značilo da Jeranson kreće osmi, Mekloflin deveti, a Dalgren deseti.

Aleksandar Murdževski, šef sportskog odseka Polstara, ocenio je početak sezone savršenim.

“Robert je uradio izuzetan posao, ponovo pokazavši da je neprikosnoven u kvalifikacijama i da rezultate isporučuje kada je najvažnije. I Skot je bio sjajan, s obzirom na to da je došao u njemu potpuno novi šampionat”, primetio je Murdževski posle kvalifikacija, skrenuvši pažnju svima da u trkama obrate pažnju na Jeransona.

I zaista – Jeranson nije imao sreće u trci 1, jer mu se zapalio auto, ali je u trci 2 trijumfovao.

foto Daniel Ahlgren
foto Daniel Ahlgren

“Posle razočaranja u trci 1, raspoloženje mi se popravilo kad sam pobedio 40. put u karijeri. Ekipa je između trka izvela fantastičan posao da mi pripremi automobil. Zamenili su menjač, amortizere, delove karoserije i dali mi auto dovoljno brz za pobedu”, kazao je bivši četvorostruki turing prvak Švedske.

Mladi Novozelanđanin Mekloflin trku 1 je završio na drugom mestu, dok je u trci 2 bio torpedovan u petom krugu, u vreme kada je bio u prva tri.

JK160501_3037
foto Jerry Karlgren

Mekloflinu se svejedno dopao izlet u STCC: “Zadovoljan sam onim što sam pokazao u kvalifikacijama i što sam se popeo na podijum. U trci 2 sam dobio udarac otpozadi, tu ništa nisam mogao da uradim. Moj cilj je bio da završim u prva tri i to sam uspeo”, rekao je Kivi.

Dalgren je na kraju vikenda izjavio da mu je to bio najbolji start sezone otkako vozi STCC: “Sve je radilo kako treba, od prvog izlaska na stazu, do kraja trke 2. Odlazim sa osvojenom pol-pozicijom, pobedom i vođstvom u šampionatu i sve to mogu da zahvalim ekipi”, poručio je lider u generalnom sa osvojenih 68 bodova.

stcc startPolstar Cijan rejsing vodi i u ekipnom poretku sa 66 poena prednosti nad prvim pratiocem, Seat diler timom.
Skandinavski šampionat ove godine traje kraće nego inače i ima sedam trkačkih vikenda. Treba napomenuti da je na prvoj STCC rundi 2016. startovalo samo 10 automobila, što znači da seriji predstoji ozbiljna reforma. Njeni organizatori imaju plan akcije za neposrednu budućnost, o čemu ćemo pisati u posebnom tekstu.

Sledeća STCC trka vozi se 26. maja u sumrak na stazi Mantorp park.