Mileru 41. pobeda u karijeri, Sitroen i dalje nedodirljiv

Sitroen je i na belgijskoj WTCC rundi pokazao da je nedodirljiv i klasa za sebe, završivši trku 1 okupacijom pobedničkog postolja u formaciji Miler-Lopes-Leb.

Trku 1 poveo je osvajač pol pozicije, Ivan Miler. Odlično je startovao Monteiro, Čilton je ostao ukopan, a Tarkvini je, dodatno poguran Valenteovim “ševroletom”, potpuno pogrešnom putanjom prošao kroz krivinu O ruž i odmah je izgubio nekoliko pozicija, koje do kraja trke nije uspeo da vrati. Valente je zbog nepoštovanja granica staze kažnjen prolaskom kroz boks, pa je trku 1 završio bez bodova, iako je jedini pratio tempo “sitroena”.

U drugom krugu je Borković fantastičnim preticanjem Maa došao do 11. mesta i bacio se u poteru za Benanijem, koji će kasnije biti kažnjen iz istog razloga kao i Valente. Posle ove dve kazne, Borković se probija na deveto mesto.

Leb i Lopes su se veoma ozbiljno trkali i preticali tokom nekoliko krugova, ali je Leb uvek izlazio kao pobednik iz tih duela. Haf je posle starta uspeo da se probije na 12. mesto, ali se u četvrtom krugu izvrteo na stazi, pa je Kozlovski drugi vikend zaredom bio najbolje plasirani vozač Lade.

AUTO - WTCC SPA-FRANCORCHAMPS 2014

Valente se u šestom krugu, posle kazne, vratio na 12. mesto. Čilton je počeo da pritiska Maa i time je Borkoviću otvorio prostor da utekne Kinezu.

Miler je u sedmom krugu podigao prednost na preko tri sekunde.

U veoma uzbudljvom poslednjem krugu, Lopes je uspeo da pretekne Leba i time ograniči bodovnu štetu. Argentinac je završio kao drugoplasirani, iza Ivana Milera, koji je ostvario svoju 41. pobedu u WTCC karijeri.

Monteiro je u poslednjoj krivini pokušao da pretekne Morbidelija, ali je na ciljnom pravcu sam izgubio mesto od Koronela, pa je trku 1 završio kao šestoplasirani. Sedmi je kroz cilj prošao Tarkvini, ispred privatne “honde sivik” Norberta Mihelisa.

Dušan Borković je sa poslednjeg startnog mesta uspeo da stigne do pozicije 9. i osvoji prve bodove posle Francuske.

AUTO - WTCC SPA-FRANCORCHAMPS 2014

Poslednji bod uzeo je Tom Čilton, koji je dobio duel sa Ma Ćinghuom, takođe u poslednjem krugu. Kinez je tokom većeg dela trke vozio sa potpuno deformisanim vetrobranom.

U TC2T klasi novu pobedu zabeležio je Franc Engstler.

Posle trke 1 na Spa-Frankoršampu poredak u generalnom plasmanu ostao je nepromenjen.