Miljković zadovoljan izborom automobila za ETCC

Nikola Miljković će sledeće sezone u Evropskom kupu turing automobila voziti „seat leon kup“ proizveden 2010. godine. Sportsko odeljenje španskog proizvođača napravilo je oko 400 ovakvih vozila u evoluciji Mk2, a auto koji je nedavno stigao u Srbiju ima broj 296, što znači da je iz završne trećine proizvedenih u pomenutoj seriji.

Trkačku spravu koja se nalazi u garaži porodice Miljković ranije je vozio Mađar Imre Birizdo, između ostalog i u prethodnom izdanju Leon evrokupa 2010. godine. Auto je od njega i kupljen ima malo pređenih kilometara i nalazi se u jako dobrom stanju, kaže nam Zoran Miljković, otac mladog srpskog šampiona, opisujući Nikolino novo oružje.

20140703_163411„Automobil ima deklarisanih 301 KS, dvolitarski turbo motor, automatski šestobrzinski DSG menjač, diferencijal je sa centralnim zaključavanjem. U ETCC-u se vozi na jokohama gumama, na felnama 9,5×18. Težak je 1.130 kilograma. Uradio ga je Seat sport, ima svega 183 radna sata, odnosno izvezenih osam trka u sezonama 2010. i 2011, a posle toga je dve godine stajao. Malo je trošen i nadam se da je jako dobar potencijal da se uz adekvatan tretman pripremi za sledeću ETCC sezonu“, smatra nekadašnji trkač i dugogodišnji funkcioner u domaćem auto-sportu.

Na „leonu“ postoji problem sa menjačem, za koji se pri kupovini znalo. Kvar je verovatno softverski i Miljkovići veruju da će ga lako rešiti.

20140705_144207„Leon kup“ koji nam je predstavljen verovatno je najmlađa trkačka mašina koja se pojavila u Srbiji u skorije vreme (WTCC automobil Dušana Borkovića nije prešao granice naše zemlje, prim. aut.), pošto se naši trkači, zbog cene, pri nabavci odlučuju za vremešnija vozila. S druge strane, budući da Nikola tek počinje svoj evropski put na krugu, „leon kup“ druge generacije najbolji je izbor za tu fazu karijere.

„Ovaj auto čak nije ni preskup za održavanje. To je kup model, fabrika je predvidela manje troškove održavanja, pa je zato toliko i popularan. On ima dobru priču: najjeftiniji je za jedno evropsko takmičenje, a opet ima dovoljno konjskih snaga, „prgav“ je i konkurentan, pogotovu na kiši. Jednostavno, dovoljno je pravi trkački auto“, zadovoljan je kupovinom otac mladog asa.

Kako je naš portal ranije pisao, porodica Miljković će dati sve od sebe da se u ETCC-u pojavi već na poslednjoj rundi ove sezone, na stazi Ena Perguza, na Siciliji, 28. septembra, ali je mnogo važnije da sve bude spremno za start sezone 2015.

IMG_6154Zoran Miljković predstavio nam je kratkoročne planove, a oni su zanimljivi jer ne podrazumevaju testiranja, već trkačke kilometre. Pre svih, u kalendaru je takmičenje na Grobniku, koje se boduje i za CEZ i za srpski šampionat. Ako se sve kockice poklope, usledili bi dalji startovi u Centralnoevropskoj zoni, na Slovakija ringu i Brnu, zato što su u pitanju staze na kojima se ETCC vozi ili je bio vožen. Perguza bi bila vatreno krštenje na najvećoj sceni, a ne isključuje se nastup ni na Batajnici, ako te trke bude, jer Nikola ne beži od domaćih korena i želi da se i srpskoj publici prikaže u najboljem svetlu.

„Mislim da je bolje da se Nikola uigra i navikne na auto i na vožnju na krugu kroz takmičenja nego kroz testove. Potrudićemo se da u CEZ-u vozimo na jokohama gumama, iako imamo slobodan izbor pneumatika, kako bi uslovi bili što približniji ETCC-u. Slovakija ring će verovatno ostati i sledeće godine na ETCC kalendaru, pa je to dobra prilika i da se upozna staza“, podelio je sa nama neke od ideja Zoran Miljković.

Nikola Miljković za sobom ima već dosta izvezenih kilometara na brdskim trkama, ali je  želeo da se oproba na krugu i promena dicipline predstavlja i prekretnicu u njegovoj karijeri. U okruženju 19-godišnjeg trkača odlično znaju da su trke na krugu veliki takmičarski izazov, da u njima ima kontakta i mnogo više taktike, ali im je prednost što su bezbednije, za njih može da se trenira i lakše se uče od brdskih trka.

20140501_143037Pošto je za kružne trke potrebna i ozbiljna logistička podrška, pitali smo Zorana Miljkovića šta ko radi u njihovoj ekipi.

„Ja sam zadužen da brinem o svemu. Da vozim, obavim kompletnu logistiku, pa i da odradim noćne smene dok drugi spavaju. Sa nama uvek idu dva mehaničara, koji se ne odvajaju od nas već 30-40 trka. Sa sobom vodimo i jednog snimatelja, da zabeleži sve što može da nam bude potrebno. Ima tu još ljudi koji pomažu, ali smo nas trojica, uz Nikolu, kičma našeg tima. Naravno, za ETCC će sve to morati da se pojača, ali imamo ideje i jedva čekamo.“

„Leon“ koji smo videli na Karaburmi i dalje je crven. U narednim danima, očekuje se i zvanična prezentacija brendiranog auta u punom sjaju, u bojama sponzora i u dizajnu koji će Nikolu pratiti kroz CEZ i ETC kup. Beogradski trkač će i u sledećim sportskim koracima nastaviti da nastupa pod zastavom ekipe Real motorsport.