Ovako to rade u Argentini: „Tojota korola“ za Super TC2000

U iščekivanju WTCC vikenda na stazi Terme Rio Ondo, predstavljamo automobil koji tek što je debitovao u tehnički najsofisticiranijoj i najnaprednijoj turing discplini u Argentini – Super TC2000 šampionatu.

U pitanju je četvrta generacija trkačke „korole“, koja je svoj takmičarsku premijeru imala proteklog vikenda, na 200 kilometara Buenos Airesa, šestoj trci Super TC2000 serije, voženoj na autodromu Oskar i Huan Galves, „katedrali“ nacionalnog auto-sporta.

0124Automobil je razvio i izradio Tojota tim Argentina u svom sedištu u Kordobi, a kao osnova je poslužila jedanaesta generacija putničkog modela, koja se od aprila nalazi u ponudi na tržištu ove zemlje. Trkački poduhvat uživa podršku Tojote Argentina i nije u pitanju program koji direktno finansira japanska centrala.

Čitav posao trajao je devet meseci, uključujući etape planiranja i logistiku transporta delova karoserije koji su izrađeni u pogonima Tojotine fabrike putničkih automobila u Brazilu, sve do konstrukcije, razvoja i izrade specifično takmičarskih delova i struktura i konačnog sklapanja u radionicama TTA tima.

Rezultat je trkačko vozilo sa boljim koeficijentom otpora vazduha i boljim rasporedom masa od prethodnog. Tokom konstrukcije, inženjeri Tojota tima Argentina izveli su i poboljšanja na planu bezbednosti, cela struktura učinjena je krućom, a nova „korola“ trebalo bi da je jednostavnija za podešavanje i prilagodljivija na različite staze i uslove na koje će nailaziti u Super TC2000 seriji.

0144 IMG_9527Pošto su u ovom šampionatu, radi kontrole troškova, unificirani motori i transmisija, a liferanti agregata i menjača su podizvođači – nijedan tim, niti proizvođač ne ugrađuju sopstvene – Tojota tim Argentina bavio se jedino instaliranjem tih sklopova u svoj novi automobil i ta operacija prošla je bez poteškoća. Upravo zahvaljujući V8 agregatima od oko 430KS, Super TC2000 serija diči se najmoćnijim na svetu trkačkim spravama s prednjim pogonom.

Uprkos povećanim dimenzijama osnovnog serijskog modela i prostranijoj putničkoj kabini, težina „korole“ ostala je u limitima koje predviđa sportski pravilnik, bez potrebe da se pristupa kompleksnijim tehničkim rešenjima.

IMG_9504 IMG_9456Kako bi auto spolja nalikovao na svog „civilnog“ parnjaka, a u skladu sa tehničkim pravilima, prednji i zadnji blatobrani, prednji i zadnji branik, hauba i poklopac prtljažnika, kao i ceo frontalni deo auta načinjeni su kao replika originalnih, uz izmene nužne da se smeste trkački točkovi. Svi ti delovi izvedeni su od kompozitnih materijala, uglavnom fiberglasa, karbonfibera i kevlara.

TTA se 15 sezona takmiči u vrhunskim automobilskim kategorijama u Argentini i njegov inženjerski tim u novu „korolu“ uložio je sve dosad stečeno iskustvo u pripremi i izradi trkačkih mašina. U ekipi kažu da su bili suočeni sa velikom odgovornošću, jer su smenili uspešnu treću generaciju, ali da su brojnim izmenama i prepravkama, izvedenim „metodično, odlučno i posvećeno, uz ogromnu podršku Tojote“ načinili „kvalitativni skok“, kojim će dokazati zašto su višestruki šampioni. Razume se, dalji razvoj i unapređenja u trkačkim uslovima tek slede.

Današnju četvoročlanu postavu ekipe koja je 2013. stigla do vozačkog i timskog naslova čine branilac STC2000 titule Matijas Rosi, povratnik iz trka jednoseda (Formula Reno 3.5, Indilajts) Esteban Gerijeri, Bernardo Ljaver i Agustin Kalamari.

Matías Rossi Press

Tridesetogodišnji Matijas Rosi prva je vozačka violina Tojota tima Argentina. On je trostruki osvajač TC2000 šampionata (2006, ’07, ’11) i aktuelni prvak Super TC2000 serije. U šali se često može čuti da bi WTCC vozači, koji su ostali u čudu kada su videli šta može Pečito Lopes, progutali podjednako gorku – ako ne i gorču – pilulu kada bi Rosi stigao u Svetsko prvenstvo. U stilu – „ako vas je zadivio Lopes, sačekajte da vidite Rosija…“

Za kraj ovog prikaza, kažimo i to da Tojota nema po čemu dobrom da pamti debi nove „korole“ na enduro trci u Buenos Airesu. U konkurenciji 28 startera, najbolje plasirani TTA auto prošao je kroz cilj tek deseti, osvojene su i pozicije 11 i 18, dok je jedna posada morala da odustane. Bilans sa autodroma Oskar i Huan Galves uklapa se u sivilo Tojotinih ovogodišnjih rezultata: Rosi je na polovini sezone tek na 8. mestu u generalnom plasmanu vozača, dok njegove kolege Ljaver, Kalamari i Gerijeri zauzimaju pozicije 17, 18 i 20. Sezona tranzicije očigledno uzima danak, a na eventualni preokret u odnosu snaga, koji bi nova takmičarska sprava mogla doneti, očigledno će morati još da se sačeka.

0114

tojota korola stc2000
– osnovni tehnički podaci –
dimenzije (dužina, širina, visina)  4540 x 1900 x 1310 mm
međuosovinsko rastojanje  2600 mm
klirens  40 mm
minimalna težina  1100 kg
kapacitet rezervoara  115 litara
motor  RPE 2700 ccm
V8 konfiguracija
ugao između cilindara 72°
4 ventila po cilindru
napajanje gorivom  elektronsko ubrizgavanje, multipoint
maksimalna snaga  430 KS pri 9550 o/min
maksimalni obrtni moment  353 Nm pri 7250 o/min
transmisija  6-stepeni manuelni sekvencijalni menjač s komandama na volanu
kočnice  ventilisani diskovi, 320 mm napred, 270 mm pozadi
pneumatici  285/645 R18
performanse  maksimalna brzina 305 km/h pri 10.500 o/min