U Mađarskoj počela serijska proizvodnja najnovije porodice Opelovih motora

Serijska proizvodnja nove linije malih benzinskih motora (1.0 ekotek turbo sa direktnim ubrizgavanjem) svečano je otpočela u najnovijoj i najfleksibilnijoj Opelovoj fabrici motora u Sentgothardu u zapadnoj Mađarskoj, u prisustvu potpredsednika kompanije Joahima Košnikea i zamenika ministra za spoljnu trgovinu Republike Mađarske, Petera Sijartoa.

Sada nova fabrika motora proizvodi tri različite linije motora na istoj proizvodnoj traci i  nudi širok spektar novih Opelovih pogonskih agregata.

2014 _SGE_„Fabrika Sentgothard fleks ima važnu ulogu u našoj strategiji proizvodnje. Od tekuće godine do 2018, 27 novih Opelovih modela i 17 novih motora izaći će na tržište, a mnogi od tih novih motora biće proizvedeni baš ovde,“ rekao je Joahim Košnike, potpredsednik zadužen za odnose sa vladom i javnošću. „Želimo da jasno stavimo do znanja da se Opel vratio. Opel prelazi u napad. Ofanziva naših modela je u punom zamahu, a motori su veoma bitan deo te ofanzive.“

Košnike se osvrnuo i na dugoročnu strategiju kompanije: „Postavili smo jasne ciljeve koji sežu čak do 2022. godine. Naš prvi cilj je da sa trećeg mesta na evropskom tržištu putničkih automobila dospemo na drugo. To nameravamo da postignemo dostizanjem tržišnog udela od 8% u Evropi i 10% u Nemačkoj do 2022.“

„Prošle godine, u našoj staroj fabrici koja je proizvodila uglavnom 1.6 motore od 115 KS i fleks motore, proizveli smo 354.000 motora od kojih su samo 15.000 bili fleks proizvodi. Nasuprot tome, već ove godine će 100.000 od ukupno 400.000 motora biti fleks motori. Sledeće godine, više od polovine od 500.000 motora biće fleks proizvodi,“ otkrio je Tamaš Šolt, direktor fabrike.

Nova fabrika Sentgothard fleks predstavlja investiciju vrednu 700 miliona evra i ima proizvodni kapacitet od 600.000 motora godišnje. Tehnologija koju primenjuje čini je jednim od najfleksibilnijih proizvodnih pogona u automobilskoj industriji na svetu, jer može da proizvodi tri različite porodice motora na istoj proizvodnoj liniji.
Opel-1.6-CDTI-283671
U Sentgothardu se proizvode Opelov novi 1,6 turbo benzinski motor, 1,6 turbodizel, a sada i mali benzinski motori. Sve njih karakterišu visoke performanse i niske emisije štetnih gasova, uz izvanredno ujednačen rad i veoma nizak nivo buke.

Trocilindrični 1.0-litarski turbo motor sa 115 KS samo je prvi u nizu malih benzinskih motora, koji će uključivati mnoštvo različitih verzija zapremine od 1.0 do 1.4 litra. Motor snage 115 KS imaće svoju premijeru na novom modelu adam roks, koji je Opelov mini krosover – a biće dostupan i na novoj korsi, koja na tržišta stiže krajem ove godine.