Roberto Meri: U DTM-u nisam uživao, cilj mi je i dalje F1

Vrativši se u jednosede posle dve godine provedene u DTM-u, Roberto Meri je na letnju pauzu u Formuli Reno 3.5 otišao kao drugoplasirani u generalnom plasmanu i kao vodeći debitant u kategoriji. Posle podijuma na prvoj trci sezone, u Monci, vozač tima Zeta Korse sada je konkurent čak i za osvajanje prvenstva. Sa dve pobede u poslednje tri trke (Moskva, Nirburgring), glavni je rival vodećeg Karlosa Sainca Mlađeg.

Tokom duge i uspešne karijere u kartingu, Meri je gajio želju da vozi Formulu 1. Kada je debitovao u automobilima otkrivenih točkova, Formula Reno 2.0 bila je logičan put.

“Moj otac je voleo auto-sport. Kad je skupio dovoljno novca, trkao se. Onda mi je kupio karting i meni se to jako dopalo”, priseća se Španac. “Trkanje u Formuli Reno bilo je pravi izbor. U kartingu nemate uvek dobru opremu i postalo je teško pobeđivati, dok takmičenja koja organizuje Reno stvaraju od vas dobrog vozača. I imate puno trka da se izučite”.

AUTO - WSR SPA-FRANCORCHAMPS 2014

Španac je odmah pokazao da je jedan od njabržih u Italijanskom i Evropskom prvenstvu, iako je imao samo 16 godina.

“U Italiji sam bio kandidat za titulu. Nažalost, jedan vozač je udario u mene u poslednjoj trci. U Evrokupu na početku nisam bio tako uspešan. Bio sam brz petkom, ali ne i tokom ostatka vikenda. Mislim da nisam umeo da se izborim sa pritiskom, jer sam bio zaista mlad. Na kraju godine sve je postalo bolje i nastavio sam da se takmičim u dvolitarskoj Formuli Reno Evrokupu, kao i u Zapadnoevropskom kupu (WEC)”, objašnjava Meri.

Sa tri pobede i 13 podijuma u 15 trka, Roberto Meri je tesno izgubio borbu za WEC titulu sa Danijelom Rikardom. U Evrokupu ga je nadmašio Valteri Botas, koji danas vozi Formulu 1 za tim Vilijams.

“I tu je, ponovo, sve rešeno na poslednjoj trci. Izgubili smo oba šampionata, ali je bilo važno što smo mogli da se borimo do poslednjeg vikenda u sezoni. Nadmetao sam se sa Rikardom i Botasom, a obojica su danas F1 vozači. Valteri je još tada bio impresivan, njegov prirodni talenat je ogroman!”

Kako je bio veoma brz na prvim testovima u Formuli Reno 3.5, a nije imao ni 18 godina, Robertova karijera je krenula neočekivanim tokom. Posle sjajnog nastupa na prvom učešću na F3 gran priju u Makauu, Mercedes ga je uzeo pod svoje.

“Trkao sam se u Makauu odmah posle sezone u Formuli Reno 2.0. Kvalifikovao sam se šesti. U trci je ispalo teže, ali se pokazalo koliko sam u Renou naučio. Moji rezultati privukli su pažnju Mercedesa i usledio je poziv. Hteli su da me podrže i tako sam zavešio u F3. Kada te konstruktori pozove, a tebi je 17 godina, ne možeš da kažeš ne.”

AUTO - WSR MOSCOW RACEWAY 2014 AUTO - WSR NURBURGRING 2014

Takmičeći se tri godine u F3 Evroseriji, Španac je dalje razvio svoj talenat. Na podijum je stigao već u prvoj sezoni, prvu pobedu je ostvario 2010, a titulu je osvojio 2011. godine. U isto vreme, osvojio je tri podijuma u GP3 seriji. Ti rezultati otvorili su mu vrata DTM-a.

“U F3, baš kao i u Formuli Reno 2.0, nivo veštine vozača je veoma visok. To se vidi kod niza F1 pilota koji su prošli u jednoj od tih serija, ili čak u obema. Moje vreme u DTM-u je bilo zaista teško. Nismo imali čime da se borimo za pobede, a nekoliko ljudi otišlo je iz tima. Nisam baš uživao, bio sam na začelju, izuzimajući poslednju trku 2013. kada sam sa 21. pozicije stigao na podijum”, priseća se Meri.

Tokom zime, Roberto Meri se vratio u jednosede. Pozvali su ga novi, ruski vlasnici ekipe Zeta Korse i najpre je izvezao testove u najnovioj generaciji automobila Formule Reno 3.5, a zatim je potvrđeno da će voziti sezonu 2014. Osvojio je podijum na svojoj povratničkoj formula trci u Monci, a do svoje prve pobede u kategoriji došao je na domaćoj trci svoga tima, na Autodromu Moskva i na letnju pauzu je otišao kao drugoplasirani u šampionatu.

AUTO - WSR MONACO 2014

“Zeta Korsa želela je da testiram, ali to nije prošlo naročito uspešno. Fizički nisam bio dovoljno spreman za vozača jednoseda: prejak aerodinamički potisak, previše prianjanja. Iznenadilo me je koliko brzo može da se vozi Formula Reno 3.5, ali uspeo sam da se prilagodim. Tim je bio veoma zaiteresovan za mene. Hteli su da postanu jedna od najboljih ekipa. Oni te ne prepuštaju samom sebi, već te podstiču da budeš što bolji, mnogo se trude da svako da svoj maksimum. To je relativno nov tim, ali mislim da ćemo imati dobru sezonu. Malo je sve neočekivano, ali utoliko bolje, jer je moj cilj i dalje Formula 1”, kazao je Meri.