Monteiro: Honda na Suzuku dolazi sa samopouzdanjem

Dok se WTCC timovi i vozači pripremaju za japansku rundu šampionata na stazi Suzuka, u Hondi su i dalje slavljenički raspoloženi zbog trijumfa Mehdija Benanija u Kini.

Marokanski vozač italijanskog Protim rejsinga ostvario je prelomni rezultat karijere, pošto je trku 2 u Šangaju vodio od starta do cilja. Benani je 34. pobednik u desetogodišnjoj istoriji postojanja Svetskog šampionata turing automobila u ovom obliku. On je Protimu doneo prvi trijumf u apsolutnoj WTCC konkurenciji, a ekipa iz Toskane jedina je koja je u šampionatu provela svih deset sezona.

“To je svakako vrhunac moje dosadašnje karijere”, rekao je Mehdi, koji je u Maroku dočekan kao nacionalni heroj i obasut je brojnim počastima. “Posebno je važno što je moja pobeda ujedno i prvi trijumf “sivika” ove godine. U Pekingu sam osetio da se “sivik” mnogo poboljšao. Imao sam najnovija unapređenja na svom automobilu, ona su mi svakako pomogla da pobedim. Poslednji krug u Šangaju bio je najteži, ali i najlepši u mojoj karijeri. Kad sam video kariranu zastavu, laknulo mi je!”.

unnamed bigm_243_BENNANI
Benani je u Šangaju pobedio, a Tijago Monteiro je drugim mestom osvojio značajne poene za fabrički tim. Norbert Mihelis izvezao je dve dobre trke u Kini, demonstrirajući u trci 2 koliko je “sivik” napredovao.

“Ne mogu da komentarišem performanse drugih vozača, ali znam da smo napravili određene izmene posle trke 1 i da se auto dosta popravio”, objasnio je Tijago svoj duel sa Pečitom Lopesom. “Mnogo znači stići drugi, jer kad se osvrnemo na ovu sezonu u kojoj smo uspešno uhvatili korak sa konkurencijom, postoje neki detalji koje smo mogli da promenimo ranije. Sjajno je što smo sada u tako dobroj poziciji, to nam daje mnogo samopouzdanja uoči preostalih trka”.

Na predstojećoj trci na Suzuki, sve oči su uprte u “sivike WTCC”. Naravno, japanska runda je domaći teren za Hondu, a Suzuka je njena domaća staza. Na konfiguraciji Suzuka istok, Mihelis je prošle godine dominantno osvojio trku 1, vodeći od starta do cilja, u “siviku” Zenge motorsporta.

“To je bio osećaj iz snova kada sam pobedio na domaćem terenu za Hondu”, rekao je Mađar, koji se prošlogodišnje trke seća kao da je juče bila. “Od tog dana Suzuku doživljavam kao drugu domaću stazu, naravno uz Hungaroring!”

bigm_Michelisz_Qualif_Jpn_20 bigm_Michelisz_Qualif_Jpn_8
Za razliku od tri prethodna nastupa na Suzuki, WTCC ove sezone dolazi na gran pri kofiguraciju, dugačku 5,8 kilometara. Najbolji uvid u tu varijantu piste ima Tijago Monteiro koji je 2005. i 2006. godine na njoj vozio Formulu 1.

“Možete uporediti Suzuku sa Spa Frankoršampom”, kazao je Portugalac. “Da bolje opišem ono što nas čeka, mogu da kažem da je to jedna od najlepših staza na svetu. Kao vozač, osećate da zasita možete da napravite razliku, a publika je puna entuzijazma i reaguje emotivno!”

Kalkulacijom kompenzacione težine, baziranom na poslednja tri trkačka vikenda (Terme Rio Ondo, Goldenport i Šangaj), “siviku” će na minimalnih 1.100 kilograma biti dodato 30 kilograma balasta.

“Moraćemo da imamo u vidu i taj novi hendikep na Suzuki, ali dobar rezultat u Kini zaista pokazuje da smo sjajno napredovali”, smatra Gabrijele Tarkvini. “To dosta obećava uoči predstojećih trka i veliki sam optimista kada je u pitanju budućnost”.

bigm_Ambience_Jpn_165
I Daisuke Horiuči, direktor razvoja Hondinog WTCC projekta, smatra da japanska ekipa može da zablista kod kuće: “Vođstvo u trci 2 od početka do kraja, kao i osvajanje drugog mesta u Šangaju, najbolji su dokazi da smo napravili vidan napredak u razvoju automobila. Nadamo se da će nam taj napredak doneti još jedan uspešan vikend u Japanu”.