Monteiro osvojio važne poene

Na superbrzoj belgijskoj stazi ponovo se ispoljio Hondin manjak performansi u odnosu na konkurenciju, sličan onom koji je nedavno viđen na Salcburgringu.

Tijago Monteiro se tokom svih 18 trkačkih krugova na Spa Frankoršampu žestoko borio kako bi osvojio što više bodova. Portugalac je na sedmu rundu došao kao četvrtoplasirani u šampionatu sa 113 poena, a Belgiju napušta sa 125 bodova i sa zadržanim četvrtim mestom u generalnom poretku, ispred timskog kolege Gabrijelea Tarkvinija, koji ima 105 poena.

2014_wtcc_moscow_raceway_ 0799 2014_wtcc_spa_francorchamps_ 0041
U trci 1 Tijago je startovao uobičajeno sjajno i do kraja prvog kruga probio se sa desete na šestu poziciju. Do petog kruga Monteiro je već bio petoplasirani, ali je puno rizikovao u završnici trke, kada je u poslednjoj krivini pokušao da obiđe Đanija Morbidelija i popne se na četvrto mesto. U tome nije uspeo, a situaciju je iskoristio iskusni Tom Koronel, pa je Portugalac morao da se zadovolji pozicijom 6.

Gabrijele Tarkvini je takođe odlično startovao u trci 1, ali je posle kontakta sa Igom Valenteom na krivini O Ruž jedva uspeo da zadrži svoj “sivik” na stazi. Posledično, izgubio ne nekoliko mesta u plasmanu i pao iza Norberta Mihelisa. Mehdi Benani kažnjen je prolaskom kroz boks jer nije poštovao granice staze, pa je trku završio tek na 14. mestu. Mihelis i Tarkvini kroz cilj su prošli kao sedmi i osmi.

Vozačima Honde nade su bile znatno veće pred trku 2, jer je Benani imao drugu, Mihelis četvrtu, Monteiro petu, a Tarkvini šestu startnu poziciju mesta. Marokanac je još jednom loše krenuo, Monteiro se ponovo kao raketa probio na drugo mesto, dok su Mihelis i Tarkvini na kraju prvog kruga zauzimali pozicije 4 i 5.

2014_wtcc_spa_francorchamps_ 1507 2014_wtcc_spa_francorchamps_ 1124Tijago je u 4. krugu izgubio duel sa Lopesom, u krugu 7. pretekao ga je i Miler, ali je četvrto mesto hrabro držao do karirane zastave. Mihelis i Tarkvini ponovo su završili u formaciji, i opet kao sedmo i osmoplasirani. Benani je imao težak dan i trku 2 završio je jedanaesti, a to je i pozicija u u generalnom poretku na koju je trkač Protima pao pošto u Belgiji nije osvojio ni bod.

Monteiro je najavio važne testove koje Honda treba da započne idućeg meseca: “Nadao sam se boljim rezultatima, ali je bilo veoma teško odupreti se. “Sivik” je neoštećen i to je dobra vest, jer ove nedelje transportujemo automobile za Argentinu. U julu ćemo moći da isprobamo neke nove delove, za koje se nadamo da će nam doneti bolje performanse u drugom delu sezone.”

I Gabrijele Tarkvini bio je razočaran postignutim: “Imao sam kontakt u prvoj trci, to se desilo na veoma brzom delu staze i moglo je da bude prilično opasno. U trci 2 nam je nedostajala brzina i na dugim pravcima bilo nam je izuzetno teško.”

757_TARQUINI 2014_wtcc_spa_francorchamps_ 0535Norbert Mihelis prvi put je vozio na Spa Frankoršampu i posle kvalifikacija očekivao je da će zabeležiti rezultat bolji od dva sedma mesta. “Imao sam nekoliko nezgodnih momenata i kontakata sa drugim automobilima, pa zbog toga nisam uspeo da smanjim razliku u odnosu na konkurenciju,” kazao je Mađar.

Alesandro Marijani, direktor JAS Motorsporta, nije mogao mnogo da očekuje od Belgije i delovao je zadovoljno što je ova runda prvenstva završena. Očekujući napredak tek posle letnjih testova, on smatra da je ostvareni rezultat na kraju evropskog dela sezone pozitivan: “Ovo je bio veoma dobar vikend za Tijaga. U trci 2 bio je veoma blizu podijuma. Zadovoljan sam rezultatima na ovako teškoj stazi. Sada su nam potrebani novi delovi kako bismo poboljšali performanse za nastavak sezone.”