Morbideli: „Nismo protraćili vikend“

U Belgiji se Đani Morbideli namučio na trenizima i u kvalifikacijama, ali su u nedeljno popodne stvari izgledale bolje, jer je trkač iz Pezara prikazao dve vrlo konkurentne vožnje. Oba nastupa donela su mu poene, a bodovni saldo sedmog WTCC trkačkog vikenda popeo ga je na sedmo mesto u generalnom poretku vozača

U trci 1 Đani je napredovao za pet pozicija: pošao je iz petog reda, a uspeo da kroz cilj prođe četvrti. Njegov prodor pomogla su burna zbivanja na startu, kao i sposobnost da u prvom krugu pronađe prava mesta za prolazak kroz grupu u ludom usponu do krivine Le komb.

Kada su trkači Sitroen rejsinga na putu ka trostrukoj pobedi, a u belgijskoj trci 1 to je bio slučaj, njihovi rivali mogu samo da se bore za četvrto mesto i tu su „RML ševroleti“ briljirali.

321_MORBIDELLI 325_MORBIDELLIValenteov „kruz“ držao je poziciju do petog kruga, kada je Francuz prošao kroz boks po kazni za nepoštovanje granica staze. U tom trenutku, četvrto mesto nišanili su Morbideli, Monteiro i Koronel. Kako je već učinio u Mađarskoj, Morbideli je za sobom održao Tijagovu „hondu“, odolevajući napadima portugalskog vozača sve do karirane zastave, i to toliko uspešno da se Koronelu otvorila prilika da Monteira zaobiđe na samom ciljnom pravcu i preotme mu petu poziciju.

Trka 2 izgledala je kao dobra prilika da Morbideli ponovo zablista, pošto imao pol poziciju na inverznom startu. Đanijev start bio je dobar, ali je Koronel krenuo još bolje i poveo trku, dok je priliku za prolazak iskoristio i Monteiro, čime se Morbideliju revanširao za poraz u trci 1.

Italijan je veoma brzo shvatio da osećaj u automobilu nije isti kao pre i opredelio se za opreznu vožnju do cilja, pritom vodeći računa o bodovima. U stvarnosti, taj izbor nije činio nikakvu razliku kad su u pitanju Sitroenovi vozači, koji su ga bez muka preteklI: Lopes u trećem, Miler u petom, a Leb u sedmom krugu. „C-elizei“ zabeležili su dvostruki trijumf, a u polednjem krugu, šestoplasiranom Đaniju se primakao Norbert Mihelis, ali prekasno da bi pokušao da uđe u duel sa 46-godišnjim pilotom Minih mororsporta.

322_MORBIDELLI 272_MORBIDELLI„Na Spa Frankoršampu smo postigli rezultate iznad mojih subotnjih očekivanja i uopšte nemam razloga da se žalim. Čak sam i zadovoljan svojim startom u trci 1. Posle krivine O ruž uspeo sam da se ubacim usred grupe koja se borila na usponu ka krivini Le komb i, da pravo kažem, toliko sam bio zauzet pokušavajući da se sačuvam od nevolja i da pronađem pravo mesto da ostanem neoštećen, da ne mogu da vam kažem ko je šta kome uradio… Srećom, računajući ceo belgijski vikend, auto se najbolje ponašao u trci 1. Podupravljanje se nije javilo sve do druge polovine trke, a tada sam morao da se suprotstavim napadima mog prijatelja Tijaga,“ objasnio je Morbideli.

„U trci 2 je, nažalost, bila drugačija priča. Ponovo sam startovao dobro, ali je Tom Koronel bio brži od mene i preuzeo je vođstvo. Odmah potom, shvatio sam da se podupravljanje vratilo u ogromnim količinama, i pokušao sam da maksimalno iskoristim ono što je auto mogao da mi da. U takvoj situaciji, najgluplje što možete uraditi jeste da izgubite pet pozicija pokušavajući da zadržite jednu. A još je beskorisnije ako u retrovizoru vidite „sitroene“: preteći će vas bilo da vaš auto podupravlja, ili da ima korektan set-ap. Imaćemo posla da rešimo taj problem, ali barem nismo protraćili naš vikend na ovoj neverovatnoj belgijskoj pisti,“ zaključio je Italijan.