Morbideli: „Ako treba da se udara…“

Đani Morbideli žali za propuštenom prilikom na Pol Rikaru. Italijan smatra da je u trci 2 možda mogao da stigne do mesta u prvih 5, ali je udaren i bačen u okretanje na Severnoj šikani. Posle toga, pilot Minih motorsporta se u „spasilačkoj vožnji“ probio do devete pozicije.

Na kvalifikacijama deveti, Morbideli je u prvoj trci startovao sa sedmog mesta (zbog kažnjavanja Leba i Lopesa), ali je po kiši, a bez vorm-ap sesije u kojoj bi se privikao na nedeljne uslove, popao u plasmanu. U trci 2, Italijan je krenuo sa četvrte pozicije, ali ga je na prilasku Severnoj šikani udario Tom Čilton i okrenuo ga na stazi. To je izazvalo haos među pratiocima, među kojima su bili i Ivan Miler i Norbert Mihelis.

Prva trka mi je bila prilično loša, jer nemam nikakvo iskustvo na mokroj stazi (s ovim automobilom), ali sam napravio i grešku u podešavanju,“ priznao je Đani. Kada sam prvi put izašao na stazu, osetio sam da automobil preupravlja, pa sam zahtevao izmene na zadnjem kraju, ali je to bila velika greška. Auto više nije mogao da skreće kako treba i nije bio dovoljno brz. Startovao sam dobro, ali sam izgubio dosta pozicija zbog jakog podupravljanja.


U drugoj trci sam bio malerozan, Čilton me je udario. Mislim da su vozači previše agresivni, razmišljaju samo o prvoj ili drugoj krivini. Ja sam mogao da pretičem ne izgurujući druge sa staze, ali Čilton i Valente nemaju dovoljno stpljenja i samo vas udare. Ako se ovako voze trke u ovom takmičenju, onda ću to i ja primeniti, ali mislim da to nije ispravno,“ kazao je Morbideli.

Minih motorsport trudi se da u performansama sustigne Kampos i ROAL, timove koji su svoje TC1 „ševrolete“ dobili nešto ranije, jer su ranije utvrdili celosezonski WTCC program.

S druge strane, nemačka ekipa je kasno sklopila dogovor sa RML-om i stupila u TC1 klasu. Takav aranžman ima krupne posledice. Jedna od njih je da Rene Minih i Đani Morbideli na rundi u Pol Rikaru nisu imali trkačke inženjere – ti ljudi imali su ugovorenu obavezu da rade za timove u Britanskom šampionatu turing automobila, čiji se trkački vikend poklopio sa francuskim WTCC terminom. To je onaj „manjak personala“ o kojem se govorilo, a još lošije je po Minih motorsport što će se slučaj ponoviti i na Hugaroringu.

Morbidelijev inženjer u Marakešu bio je Džon Votermen, čovek koji je u RML-u do 2011. radio sa Alanom Menuom. Votermen je zbog BTCC obaveza proteklog vikenda morao da bude na Donington parku, a Morbideliju je preostalo da se oslanja na neformalne savete RML-ovog tima za podršku, čiji je član i Kris Kronin, bivši inženjer Ivana Milera.

„Treba nam veća kilometraža. Moramo mnogo više da radimo kako bismo našli odgovarajući set-ap. Treba mi rad sa inženjerom, a ja ga trenutno nemam,“ požalio se Morbideli. „Kris mi je davao dobre informacije, ali to su bile samo prijatljeske sugestije, to nije način za za dalji rad. I moramo da nastavimo sa testovima kako bismo se poboljšali.

Prve dve trke nama su bile samo test, to znači da od Budimpešte moramo pokušati da budemo bolji, ali teško je, jer pre kvalifikacija imamo samo tri polučasovna treninga, a to nije dovoljno vreme da upoznate automobil,“ zaključio je trkač iz Pezara.