Morbideli: Makau vikend samo za zaborav

Dok je novom i starom WTCC prvaku, Hoseu Mariji Lopesu i Robu Hafu pripala po pobeda na stazi Makau Guja, poslednja runda Svetskog šampionata turing automobila 2015. dala je Đaniju Morbideliju i njegovom timu Minih motorsport malo povoda za radovanje.

Startujući iz šestog reda na obema trkama u urbanom kanjonu Makaua, trkač iz Pezara je u prvom nadmetanju stigao do desetog mesta i jednog boda, koji će se konačno ispostaviti kao njegov jedini i praktično „počasni poen“ stečen na sezonskom finalu.

077_MORBIDELLI
Na poslednoj, 24. planiranoj, a 23. održanoj trci sezone, Morbideli se borio za 10. poziciju sa Sebastijanom Lebom, ali je u četvrtom krugu izgubio kontrolu nad zadnjim krajem svog „ševrolet RML kruza“ #10, udario u ogradu na Fišermen krivini i prerano završio nastup.

Bilans bivšeg trkača Formule 1 u 2014. čine deveto mesto u generalnom poretku šampionata i 109 osvojenih bodova, a sam Italijan verovatno će se najviše ponositi činjenicom da je u Budimpešti ostvario svoju prvu WTCC pobedu i bio prvi vozač koji je prekunuo pobednički niz Sitroen rejsinga. Takođe, Morbideli je pol pozicijom na Salcburgringu i u tom domenu prvi Francuzima „skinuo skalp“.

„U Makauu se uvek nadate da ćete steći neku lepu uspomenu kojom biste okončali dugu trkačku sezonu, međutim ovo je bio vikend samo za zaborav. Makau je takav, isuviše nepredvidljiv, ni sebi ni drugima ne možete obećati bilo šta. Za razliku od prethodnih trka, ovoga puta sam bar uspeo da u obema trkama startujem dobro, ali pošavši iz šestog reda, nisam uspeo da te startove pretvorim u nešto vrednije“, analizirao je Đani svoj nastup na dvanestoj WTCC rundi 2014.

390_MORBIDELLI
Morbideli nije naročiti obožavalac staze Makau Guja, ali se na njoj nadao boljem rezultatu u čast ekipe i svojih sponzora: „Zaista je šteta što nedelja nije prošla dobro, jer sam baš želeo da se zahvalim Reneu Minihu i njegovim momcima, kao i partnerima koji su mi omogućili povratak u WTCC. Svi su se oni mnogo trudili ove godine i želeo sam da im pružim neko veće zadovoljstvo, a ne samo deseto mesto u trci 1. U svakom slučaju, zahvalnost koju im šaljem zbog toga nije postala manja.“

Minih motorsport završio je sezonu kao četvrti u Jokohama trofej ekipnom poretku, iza ROAL motorsporta, Zenge motorsporta i Kampos rejsinga, a ispred Protim rejsinga i Likvi moli tima Engstler.