Morbideli: Nije mi bilo baš komforno u borbi za pobedu

Uzbudljiv trkački vikend TCR serije na Eštorilu doneo je novog lidera u šampionatu.

Đani Morbideli je ranije govorio da ima puno problema na “hondi sivik”, ali je u obe trke sve funkcionisalo na najbolji mogući način i preuzeo vođstvo.

“Pobeda je divna stvar i veoma sam srećan”, rekao je pobednik trke 1 Morbideli. “Znao sam da je ključ uspeha bio sačuvati gume u prvom delu trke i to sam uradio. Video sam da Homoli težina predstavlja problem zbog trošenja guma i pretpostavio sam da može da bude u problemu. To je bila dobra i fer borba, bio je brz na pravcima, branio se dobro, ali kad je osetio pritisak uspeo sam da ga preteknem. Verne i Komini su bili veoma blizu i nije mi bilo baš konforno da se borim za prvu poziciju jer sam morao i da se branim. Auto je bio dobar, a ekipa je uradila odličan posao rešivši problem sa volanom koji smo imali na početku vikenda”.

2016-2016 Estoril Race 1---10 Gianni Morbidelli_192

Italijanski veteran se osvrnuo i na trku 2, koju je ponovo završio na podijumu, ali u kojoj je imao i manjih problema.

“Izgubio sam vreme iza Oriole i dosta namučio prednje gume da bih ga pretekao. Posle toga je bio malo podupravljanja, a ja sam se trudio da sačuvam pneumatike. To što sam vodeći u generalnom plasmanu mi ne znači mnogo, jer smo još u ranoj fazi takmičenja”, završio je Morbideli.

Pobednik trke 2 Džejms Neš smatra da je taj trijumf pokazao da je njegov start sezone izuzetno dobar.

“Nisam izašao na trening i tako sam sačuvao gume, što mi je pomoglo da budem brz u prvom delu trke i napravim prednost. Ipak, na kraju trke, gume su mi bile potpuno potrošene. Na kraju je sve prošlo kako treba i zaista uživam u činjenici da zaostajem samo bod iza vodećeg u generalnom plasmanu. Rano je reći bilo šta, šampionat je dug i treba postizati konstantne rezultate”, ispričao je Neš.

2016-2016 Estoril Race 2---54 James Nash_102

Leopard rejsing je definitivno popravio utisak, a Žan-Karl Verne osvojio je i svoje prve bodove u TCR seriji.

“Imao sam dobar start, ali sam, kao i Morbideli, pokušao da sačuvam gume. Bitka između Homole i njega mi je dala šansu da im se primaknem. Posle kontakta između njih dvojice, meni se polomila šoferka, pa sam morao potpuno da zatvorim vizir kako bih nastavio. Nakon toga nisam morao mnogo da rizikujem kako bih došao do druge pozicije”, kazao je Verne.

2016-2016 Bahrain Friday---02 Jean-Karl Vernay_38

Njegov timski kolega i branilac titule Stefano Komini je zadovoljan trećim mestom u trci 1, ali kaže da ekipa ima još mnogo posla.

“Posle prvog testa smo potpuno promenili set-ap i ispostavilo se da smo uradili pravu stvar. Auto je bio mnogo bolji. Nisam najbolje startovao, hteo sam da izbegnem bilo kakav problem i izgubio poziciju. Uspeo sam da preteknem Pelinena i domognem se podijuma. Napravili smo dobar rezultat”, rekao je Komini.

Švajcarac je dodao da u trci 2 nije mnogo forsirao, jer je video da ne može da stigne Neša, ali da je veoma zadovoljan postignutim drugim mestom i novim bodovima.