Mostert želi punu sezonu i napad na titulu TCR Australija

World Copyright: Daniel Kalisz Photographer

As Superautomobila Čaz Mostert želeo bi da izveze ceo TCR šampionat Australje, ali kaže da će budžet predstavljati odlučujući faktor u ostvarenju te namere.

Vozeći “audi” Melburn performans centra, Mostert je na drugoj rundi nacionalne TCR serije na Filip Ajlendu osvojio pol-poziciju i dve od tri trke i posle prve trećine sezone lider je u generalnom.

Posebno impresivan bio je u kišnoj trci 1, kada je za samo 14 krugova stvorio prednost od 32 sekunde nad drugoplasiranim.

U krajnjem ishodu vikenda bivši osvajač Bathursta 1000 mogao je da bude još uspešniji da ga u trci 3, dok je bio u vođstvu, nije izdala prednja desna guma na njegovom “audiju”.

Bez obzira na taj maler, dve pobede s Filip Ajlenda i dva podijuma s otvaranja sezone na Simons plejnsu donela su mu prednost od 15 poena nad kolegom iz MPC tima Luka Kinga, koji zauzima drugo mesto na tabeli šampionata.

Kada se Mostert priključio TCR projektu u 2021. i vozio prvu rundu u Tasmaniji, nije bilo određeno na koliko će od šest rundi sezone moći da učestvuje, pogotovu kada na red dođu i njegove obaveze u matičnom šampionatu Superautomobila.

Sada je australijski automobilista nešto određeniji i otkrio je nove detalje o svojim željama u ostatku ovogodišnje kampanje.

Iako još ne može da potvrdi da će se trkati na svakom vikendu TCR Australija – pri čemu je budžet ograničavajući faktor – takva namera postoji, u paralelnom programu s kalendarom Superautomobila, gde brani boje Vokinšo Andreti junajteda.

“Želim da ih vozim sve”, izjavio je Mostert za Motorsport.com. “To mi je oduvek bio plan, želim da ih vozim sve. Ovo nije samo gostovanje, ali to je sve što zasad mogu da kažem.”

“Namera mi je da nastavim, ali se sve svodi na dolare. Međutim, ovo je bio dobar vikend za nas, vodimo u seriji, dakle ja želim da nastavim.”

Gust takmičarski raspored ne bi bio ništa novo u karijeri Čaza Mosterta. On je uz stalni angažman u Superautomobilima godinama bio i jedan od fabričkih vozača u BMW GT programima.

Ta uloga je između ostalog podrazumevala i startove na domaćem ternu, na 12 sati Bathursta. Prošle sezone Mostert je bio u pobedničkoj postavi u klasi na Roleksu 24 na Dejtoni, kao jedan od vozača “BMW M8 GTE”.

U prvoj sezoni TCR Australija, 2019, Mostert je bio blizu potpisivanja ugovora sa klijentskom ekipom Hjundaija, ali se tome usprotivio Tikford rejsing, njegov tadašnji tim u Superautomobilima.

Čelnicima Tikforda nije prijala ideja da se njihov pulen na tlu Australije takmiči i u “hjundaiju” dok u domicilnoj seriji vozi “ford mustang” superautomobil. Ekipa nije videla problem u Čazovoj saradnji s BMW-om jer su se GT takmičenja uglavnom odvijala u inostranstvu.

Mostert je 2020. prešao u Vokinšo Andreti junajted i ova postava ga ne sprečava da nastupa u Audi programu Melburn performans centra, koji uključuje i trke za volanom “audija R8” u GT Svetskom čelendžu Australija.