Najavljen 47. Srbija reli

U prostorijama Auto-moto saveza Srbije predstavnicima medijima najavljen je 47. Srbija reli, najveće i najprestižnije domaće automobilsko takmičenje, koje počinje ceremonijalnim startom u petak 19. septembra u 20 h, na centralnom gradskom trgu u Užicu i  traje do nedelje, 21. septembra.

Srbija reli organizuju AMSS i dva vodeća srpska kluba, beogradski „MM pauer“ i „Užice reli tim“ i on se boduje za Evropski reli trofej, otvoreni AMS šampionat Srbije kao i šampionat Bosne i Hercegovine, odakle na ovo takmičenje stiže čak 6 posada.

HD.Still005Specijalni gost i promoter trke, srpski as Dušan Borković, iskoristiće pauzu u Svetskom prvenstvu turističkih automobila i zvanično će otvoriti 47. Srbija reli. I ne samo to.

„Kao predvozač voziću ispred svih takmičara, a u zavisnosti od podloge tek ću odlučiti koji automobil. Gledaću da ne vozim prviše brzo a da ipak bude atraktivno za publiku, da dobro odradim posao i prenesem stvarno stanje na putu posadama koje se trkaju  posle mene,“ izjavio je as iz Pančeva.

Igor Marković iz „MM Power kluba“ je u ime organizatora izrazio zadovoljstvo odzivom 27 posada do sada, kao i činjenicom da se Srbija reli vratio pod okrilje AMSS. On je otkrio nekoliko detalja o predstojećem takmičenju

„Čeka nas 12 specijalnih ispita, u subotu šest na tri lokacije i u nedelju takođe šest, na istim lokacijama, samo u suprotnom smeru, što u Srbiji odavno nije bila praksa. Startni broj 1 poneće ukrajinac Oleg Salijuk, a raduje me što će voziti i dugogodišnji strani učesnik otvorenog srpskog relija, Krum Dončev iz Bugarske. Nastušiće i aktuelni šampion Srbije Vladica Rabrenović, kao i Todor Stamenković, a u polsednji čas, stigla je i prijava Murata Bostandžija iz Turske, lidera tamošnjeg šampionata,“ rekao je Marković.

HD.Still006Organizatori su preneli i apel direktora relija upućen publici, koja je zamoljena da obavezno stoji u obeleženim izdvojenim zonama, na potpuno bezbednim  mestima.

„Ponašanje i organizacija publike tokom trajanja specijalnih ispita značajno doprinosi oceni stranih posmatrača i sportske komisije. Ona nam ubuduće može doneti i znatno veći koeficijent bodovanja i samim tim veći broj posada i učesnika, ali i veću posetu ne samo domaće, već i strane publike i turista,“ dodao je Marković.

Ispred Auto-moto saveza predstavnicima medija se obratio i Dejan Stojić, zamenik generalnog sekretara.

„Kao takmičar sam isključivo razmišljao o brzini a sada, kao organizatoru i pokrovitelju, najviše mi je stalo do bezbednosti. Ne bih voleo da pored ovako dobre organizacije dođe do bilo kakvih neželjenih situacija. Nadam se i lepom vremenu. Sve stručne službe su uključene i dale su suglasnost, to su MUP Srbije, Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, a na terenu će dežurati ekipe hitne pomoći, vatrogasci, kao i šlep službe AMSS. Istakao bih naročito, odličnu saradnju sa MUP Srbije, koja je partner organizatorima 47. Srbija relija,“ kazao je Stojić.

HD.Still004Konferenciji je prisustvovala i jedina srpska ženska posada koja će nastupiti na ovom takmičenju. Jovana Jovanović i Nataša Tunguz govorile su o svojim iskustvima i planovima u  automobilskom sportu, kojim se za sada, u većini bave muškarci.