Ni balast mu ne može ništa: Engstleru pol-pozicija u Bahreinu

Vozač “VW golfa TCR” Luka Engstler potvrdio je dominaciju na finalnoj rundi TCR Bliski Istok.

Uprkos balastu uspešnosti od 30 kilograma koji nosi njegov automobil, 17-godišnji Bavarac osvojio je pol-poziciju za sutrašnji prvi sprint i zahvaljujući kvalifikacionim bonus bodovima povećao je prednost u odnosu na najbližeg pratioca u generalnom na 17 poena.

Najveći deo kvalifikacija na Oaza varijanti Međunarodnog autodroma Bahrein protekao je u znaku očekivanog duela dvojice protagonista bitke za titulu, Engstlera i njegovog vršnjaka Đakoma Altoea.

Altoe je u “audiju” s DSG menjačem postavio prvo reprezentativno i provizorno najbolje vreme od 1:10.089, a za njim su se poređali Lorenco Velja, Đordi Oriola i Raed Himo.

Već u osmom minutu kvalifikacija istaknuta je crvena zastava, zato što se Himov “golf” zaglavio u šljunčanoj zaustavnoj zoni. U tom trenutku samo petorica vozača imala su izvezen brzi krug.

Posle restarta, Altoe je podigao tempo i izvezao 1:09.646, a Engstler je uzvratio sa čak šest desetinki boljim krugom od 1:09.056, koji će ostati nedostižan do kraja kvalifikacija i nemačkom pilotu doneti drugu pol-poziciju u sezoni.

U novom pokušaju, Đakomino se popravio i zaustavio štopericu na 1:09.573, ali bolje od toga više nije mogao. Štaviše, do karirane zastave njega su nadmašili i Kaj Jordan (+0,212) i Florijan Toma (+0,395) u “golfovima”, pa je Altoe završio na razočaravajućem četvrtom mestu (+0,517), uz pripadajuća relativno mršava 2 bonus poena.

Konačnu petu poziciju zauzeo je Velja (+0,780), šesto vreme je Oriolino vlasništvo (+1,125), dok će sa 7. mesta u prvoj trci startovati Martin Riba (+2,008).

Lokalni vozači Naser Al Alavi i Raed Himo rangirani su pretposlednji i poslednji, osmi i deveti, uz zaostatke od 2,3, odnosno nepunih 5 sekundi. Inverzija startnog rasporeda koja se primenjuje za subotnju trku 2 dovešće pilote iz Bahreina u prvi red tog sprinta.

Posle raspodele kvalifikacionih bodova, Engstler ima 94, Altoe ga sledi sa 77, treći je Mato Homola sa 64, ali se on ne trka u Bahreinu. Na pozicijama 4 i 5 nalaze se Florijan Toma i Kaj Jordan, izjednačeni na po 52 boda.

Sutrašnje noćne trke u Bahreinu daće novog šampiona TCR Bliski Istok. Voze se na distancu od po 24 kruga, prva startuje u 17, a druga u 19 sati po srednjoevropskom vremenu.