Nika rejsing, Rikard Rajdel i TC1 „honda“ zajedno u 2015.

Švedski tim Nika rejsing planira da se takmiči u najvišoj, TC1 klasi Svetskog šampionata turing automobila 2015. godine. U saradnji sa švedskom filijalom Honde, nastupaće pod zvaničnim nazivom Honda rejsing tim Švedska, a vozač TC1 „sivika“ biće nekadašnji BTCC i STCC šampion, Rikard Rajdel.

Već je ranije saopšteno da će Nika rejsing ove godine sprovesti parcijalni WTCC program u TC2T klasi Svetskog prvenstva, sa japanskim vozačem Jukinorijem Tanigučijem i „hondom sivik“ TC2 specifikacija. Veza Honde i Šveđana dogodine će biti još čvršća i podignuta na viši nivo.

„Oduševljen sam što ću od sledeće godine biti deo potpuno švedskog tima u WTCC-u,“ rekao je Rajdel. „Honda rejsing tim Švedska je projekat koji obećava i ja ću mu se potpuno posvetiti. WTCC je veoma konkurentno i veoma zabavno takmičenje, a nova TC1 pravila pružaju nam zanimljiv tehnički izazov. Radujem se testiranju kasnije ove godine.“

„Ovo je uzbudljiv iskorak Nika rejsinga u budućnost. Sve nas inspirišu stvaranje potpuno švedskog tima sa Rikardom Rajdelom za volanom, i celosezonski švedski napad na WTCC. TC1 pravila otvaraju vrata još intenzivnijem trkanju. U Hondi Švedska imamo jakog partnera i ambicije su nam visoke,“ kazao je Niklas Karlson, šef ekipe.

Direktor evropskog Honda motorsporta, Vilijam de Brakeler, izrazio je zadovoljstvo što će japanski proizvođač među svojim pulenima imati još jednog nacionalnog heroja, kakvi su Mađar Norbert Mihelis i Marokanac Mehdi Benani.

„Otkako smo ušli u WTCC, Hondina politika je bila da ponudimo naše automobile privatnicima, mislimo da time šampionatu obezbeđujemo dodatno interesovanje. Nepotrebno je reći koliko smo zadovoljni time što, pored privatnih postava iz Mađarske i Italije/Maroka, možemo da poželimo dobrodošlicu u Honda porodicu tako profesionalnom timu kakav je Nika rejsing.“

Rikard Rajdel izvezao je četiri pune sezone u Svetskom šampionatu turing automobila za fabrički tim Seata, a poslednju kompletnu kampanju imao je još 2009. godine. U 2012. i 2013. nastupio je samo na po jednoj rundi, za volanom „ševrolet kruza“. Ubeležio je 95 WTCC startova i postigao 5 pobeda (sve sa „seatom“). Najviši dometi u karijeri su mu titule prvaka u Britanskom (1998, sa „volvoom“) i Skandinavskom turing šampionatu (2011, sa „kruzom“).

Nika rejsing je svoj potencijal na svetskoj sceni pokazao prošle godine, kada je „kruz“ švedske ekipe vozio Mihel Nikjer i kada je ova kombinacija osvojila tri trke.