Niki Tim zasad dominantan na autodromu Algarve

Danac Niki Tim, ovog vikenda gostujući trkač i debitant u TCR Internacionalnoj seriji, dominirao je u dosad voženim sesijama portugalske runde prvenstva.

Timu je u poslednji čas poveren kokpit Engstlerovog „audija TT“. Iako naviknut na trkanje u značajno moćnijim GT spravama i automobilima s pogonom pozadi, Danac je postigao najbolje vreme na testovima u petak, a zatim se i u subotu pokazao najbržim na oba treninga.

U petak su na stazi Algarve, suprotno najavljenoj satnici, vožene četiri probe od po sat vremena. Najbrže krugove prepodnevnih sesija izvezli su Đordi Žene (1:55,074), Pepe Oriola (1:54,767), dok se na popodnevnim vožnjama najbolje pokazao Niki Tim, sa vremenima od 1:54,626 i 1:54,943.

Nicki Thiim (DEN), Audi TT, Liqui Moly Team EngstlerPosmatrano zbirno, Timu je pripao najbrži krug petka, ispred Ženeovog i Oriolinog. Osim pomenute trojice i još jednog TCR debitanta, Južnoafrikanca Kevina van der Lindea, niko nije vozio krug ispod 1:55.

Na subotnjem prvom treningu Danac je letvicu podigao na 1:53,929, u ulozi prvog pratioca našao se Đani Morbideli u „siviku“, sa 0,605 sekundi zaostatka. Sledila je četvoročlana kolona „seata“, u poretku Oriola, Žene, Beliki, Nikjer. Vodeći u generalnom Stefano Komini zabeležio je osmo vreme, 1,657 sekundi sporije od Timovog.

Tim je bio u prvom planu i na završnom pretkvalifikacionom treningu. U odnosu na jutarnju sesiju pilot „audija TT“ nije poboljšao vreme (1:54,032), ali je održao prednost od šest desetinki nad drugoplasiranim, a to je u ovom slučaju bio Pepe Oriola, za kojim su se nanizali vozači „seata“ Afanasjev, Velja, Žene, Komini i Monroj. Najbrži vozač Honde ponovo je bio Đani Morbideli, koji je trening 2 završio na poziciji osam.

e32f804b8532bb9c39ae774fdd63f0c8 Gianni Morbidelli (ITA) Honda Civic TCR, West Coast Racing„Pozvali su me u četvrtak uveče i rekli da treba da dođem, a nisam znao ni šta treba da vozim. Samo mi je rečeno da će to biti „audi TT“ s prednjim pogonom, a ja osam godina nisam vozio auto s prednjom vučom. Petak je prošao dobro, navikao sam se na automobil, mnogo smo promenili set-ap u odnosu na prethodni i sada izgleda da imamo dobar tempo. Ja se obično trkam u GT serijama, prelazak na prednji pogon je velika promena, nedostaju aerodinamika i brzina, ali je zabavno, a turing trke su uvek borbene“, opisao je Tim tok svoje avanture za TouringCarTimes. Avanture sa znacima snažnog upliva VAG grupe u zbivanja u Likvi moli Engstler timu, koji tek treba da pređe na takmičenje sa „VW golfovima“, a u Portugalu nastupa sa dva „seata“ i dva „audija“.

Balans performansi spustio je minimalnu težinu „audija TT“ na 1.230 kilograma, pa je taj auto od „leona“ lakši 30, a od „sivika“ čak 65 kilograma. Niki Tim je na scenu očigledno poslat u pravom momentu, s tim što navedena tehnička prednost ne može da umanji kvalitet onoga što je dosad prikazao.

Kvalifikacije za četvrtu rundu TCR Internacionalne serije počinju u 15h po centralnoevropskom vremenu.